algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Cap dels municipis obligats a tenir un pla de risc sísmic l'ha elaborat

Són Palma, Bunyola, Esporles, Marratxí, Valldemossa i Santa Maria


Cap dels sis municipis que estan obligats a redactar un pla d'emergències sísmic no l'han elaborat encara, segons informaren fonts de la Conselleria d'Interior del Govern.

Segons el Pla especial d'emergències sísmiques de les Balears, aprovat pel Consell de Govern i homologat per l'Executiu central, els termes de Palma, Marratxí, Santa Maria, Bunyola, Esporles, i Valldemossa tenen l'obligació de redactar un programa d'actuació que prevegi mesures per minimitzar els danys que hi puguin causar els terratrèmols. El Pla indica que aquestes són les zones que es poden veure afectades per intensitats sísmiques més elevades, fins i tot de set graus.

De fet, durant els darrers 180 anys, s'han registrat un terratròmol de set graus a Sineu, que hi causà grans destrosses; i un altre de 8 graus a Palma i a Marratxí, el 15 de maig del 1851, amb 18 rèpliques just en un dia. Després d'aquest darrer, es produïren set terratrèmols més en 15 mesos, tots els quals eren rèpliques de l'anterior. Tanmateix, no superaren en cap cas els sis graus d'intensitat.

Els darrers tremolors més importants no superaren la intensitat de quatre i es notaren, sobretot, a Palma, Llucmajor, Campos, Porreres, Sineu, Montuïri, Sant Joan, Sencelles, sa Pobla, Ciutadella i Maó. Els danys foren menors i es limitaren a la caiguda d'objectes i a moviment de mobles tot i que, en qualque cas, com en el del tsunami originat pel terratrèmol d'Algèria de l'any 2003, també afectaren les embarcacions.

Després d'analitzar els aspectes geològics i els terratrèmols patits per cada municipi, el Pla conclou que, a més dels ajuntaments obligats a tenir un dispositiu per a urgències, Santa Eugènia, Sencelles i Sineu han de determinar quina classe de roca premodomina a la seva zona.

Depenent dels resultats, se'ls obligarà o no a elaborar un pla d'emergència sísmica. A més, l'Executiu recomana un programa així gairebé en tots els municipis de la zona sud de la serra de Tramuntana -d'Andratx fins a Sóller-, del Pla i del Raiguer, com també Campos, Llucmajor, Ciutadella i Alcúdia. Tanmateix, segons les fonts de la Conselleria d'Interior, «aquests plans no es fan en un dia» i, per tant, el Govern no serà per ara impacient.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris