muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Les temperatures de l'estiu a Palma han augmentat 1 grau en 30 anys

WWF/Adena adverteix que es deu al canvi climàtic, provocat per l'home

L'estiu s'ha encalentit a Palma un grau en els darrers 30 anys fins superar els 25 graus de mitjana. Així ho reflecteixen les dades facilitades a Diari de Balears pel centre territorial a les Balears de l'Institut estatal de Meteorologia (INM). L'estudi recull les temperatures mitjanes dels mesos de juny, juliol, agost i setembre de 1970, 1971, 1972, 1973 i 1974 a Ciutat, i les compara amb les dels estius del 2000, 2001, 2002, 2003 i 2004. El resultat és que mentre la temperatura mitjana dels estius del primer lustre dels anys 70 era de 24,2 graus, ara és de 25,2 graus.

Segons fonts de l'INM, en aquest augment de les temperatures a Ciutat pot haver influït el creixement del nombre d'habitants i de les seves activitats. De fet, el meteorològic apunta que en les zones rurals el canvi climàtic no té perquè notar-se tant com en entorns urbans.

Les dades facilitades pel centre territorial de l'INM a les Balears ha permès comparar l'augment de les temperatures amb el que han registrat les capitals europees dels Quinze i Varsòvia. Aquests registres han estat estudiats per l'entitat ecologista Worl Wide Fundation to Nature (WWF) i Adena (el seu representant a l'Estat espanyol) i han conclòs que a totes les capitals europees valorades els estius s'han encalentit significativament, excepte a Conpenhage. A més, el treball permet situar els estius de Palma com uns dels més calorosos de les capitals d'Europa i de la ribera nord de la Mediterrània.

Concretament, si a Palma la temperatura mitjana dels primers estius del segle XXI ha estat de 25,2 graus, a Madrid ha estat de 23,7 graus, a Roma de 23,8 graus, a París de 19,2 graus, a Luxemburg de 17,4 graus, a Viena de 19,7 graus, a Brussel·les de 17,7 graus, a Amsterdam de 16,6 graus, a Dublín de 14,7 graus, a Copenhaguen de 16,5 graus, a Estocolm de 16,3 graus i a Hèlsinki de 16 graus. Així, en comparació a la resta de temperatures mitjanes de l'estiu observades, la de Palma ha estat la més alta.

Tanmateix, els valors d'algunes capitals, com Lisboa, Atenes, Varsòvia, Londres i Berlín, no han pogut ser comparats amb els de Palma ja que només han estat estudiades les mitjanes de les temperatures diürnes de l'estiu. Tot i això, just els valors diürns mitjans d'Atenes i Lisboa superen la mitjana de l'estiu palmesà, que inclou els registres nocturns.

La conclusió de l'estudi és que aquest augment de les temperatures es deu al canvi climàtic provocat per les activitats de l'ésser humà, especialment les relacionades amb l'ús de les energies.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris