nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El PSM proposa habilitar uns 30 km dels torrents de Ciutat com a corredors urbans

La iniciativa permetria la circulació «lliure de cotxes» per a vianants, ciclistes i esportistes

Poder disposar de vies urbanes lliures de cotxes és el somni de qualsevol vianant, ciclista o esportista, alhora que la base de la proposta que ha presentat el grup municipal del PSM a l'Ajuntament de Palma. Els nacionalistes suggereixen habilitar devers 30 quilòmetres dels torrents que discorren per dins el nostre municipi com a corredors urbans.

Cinc torrents integren el projecte del PSM: el de Son Rapinya, sa Riera, de na Bàrbara, el Gros i la síquia de Sant Jordi. En els gràfics, s'hi veu el seu recorregut i la ubicació en el mapa del terme municipal de Palma. Quant al finançament per a la seva adequació, els nacionalistes proposen la participació del Govern balear, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament.

El portaveu del PSM-EN a Cort, Pere Muñoz, explicà que «l'ús dels torrents com a corredors urbans és una iniciativa que cerca incrementar el grau de mobilitat dels ciutadans, facilitant-los vies ràpides de comunicació a peu o amb bicicleta des de l'interior cap a la mar i lliures de cotxes, a més d'afavorir el manteniment de la xarxa de torrents que solquen el nostre muncipi». Es tractaria de fer-ne practicables els llits i les zones corresponents de domini públic.

Però els avantatges que generaria la iniciativa «van molt més enllà del que ens puguem imaginar». A més de la recuperació de marges o el manteniment i la conservació dels llits, permetria promocionar els torrents com a espai de lleure i d'acostament a la natura. En aquest sentit, convé destacar que la proposta del PSM preveu la creació d'horts urbans.

L'edil nacionalista comentà que, com en altres indrets de la Península -sobretot a Catalunya- i d'Europa, els «parcs fluvials» -nom que hi rep aquesta classe d'iniciatives- són una solució per a l'estat de deixadesa de moltes àrees naturals, amb un aprofitament educatiu relacionat amb l'entorn. Per a la realització del projecte, Muñoz destacà que «s'hauria de crear un equip multidisciplinar integrat per biòlegs, urbanistes i geògrafs, entre altres».

Si bé no tots els torrents són practicables al llarg del seu recorregut urbà, en alguns casos, «bastaria amb petites intervencions d'escàs impacte ambiental». Muñoz proposà la col·locació de plataformes semielevades perquè els vianants puguin passar encara que hi hagi aigua. Quan aquests no fossin practicables -en cas de torrentada-, se'n tancarien els accessos.

Fins a un total de nou torrents o barrancs desemboquen a la badia de Palma, encara que només cinc ho fan al terme municipal. Quant a la resta, es tracta del barranc de Son Verí i del torrent dels Jueus a Llucmajor -aquest fa partió amb Palma en el darrer tram-, com també els barrancs de sa Coma i de la font de l'Ermita, ambdós al municipi de Calvià.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris