bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Més de 184 anys d'història avalen les dances dels cossiers al poble

Els dansaires fidels a la tradició ballaren en honor a Sant Bartomeu

El primer document existent que certifica la presència dels cossiers a Montuïri data del 1821, per tant aquest any fa com a mínim 184 anys que els cossiers dansen ininterrompudament en una o altre festa, ja que probablement antigament, després de sofrir un procés cristianitzador, també sortien a la processó del Corpus.

Ara sols ballen per les festes del patró i així el dia de Sant Bartomeu els cossiers iniciaren el seu recorregut a les 10 hores, anaren a ballar a les cases de les autoritats i en algunes en les quals no havien ballat el dia abans. Aquest dia l'assistència de públic no fou tan massiva i les seves danses es podien veure sense empentes i estirades, ja que molta gent encara dormia la ressaca de la revetla que feia hores havia acabat.

Però els dansaires compliren el seu paper i un cop acabat el recorregut s'aturaren a la rectoria a refrescar-se amb l'aigua fresca que els oferí el rector. Després, acabat el sermó de la missa del pare Pere Riera, d'Ariany, els sis cossiers i la dama ballaren l'Oferta i la gentada, tot d'una, féu aplaudiments. Mentrestant, en Banya Verda feia malifetes per l'exterior del recinte sagrat ja que no pot entrar a l'església.

Acabada la missa, el ball dels Mocadors serví per acompanyar les autoritats a la Casa de la Vila, on el cossiers acabaren les seves actuacions per aquest any ballant el Marcançó.

Els cossiers que ahir continuaren la tradició foren la dama, Toni Cerdà, i els cossiers Tomeu Bennàssar, Francesc Ferrer, Guillem Andreu, Joan Sampol, Jaume Rossinyol i Gabriel Amengual. El dimoni, un cop més, fou Joan Mesquida.

La jornada festiva a la vila continuà l'horabaixa, amb el Trofeu Sant Bartomeu de futbol, entre el Montuïri i el Mallorca B. El vespre la banda de música de Montuïri oferí un concert a la Plaça Major i la nit s'allargà fins a la sortida del sol amb la revetla dels grups Piscis, Tumbet de Solfa i Art Acústic Band.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris