nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
12°

Cap estranger ha demanat papers a través de l'arrelament laboral

Els sindicats i els immigrants asseguren que aquesta via és un «fracàs»


Cap ciutadà estranger no ha sol·licitat regularitzar la seva situació a través de l'arrelament laboral des del 8 d'agost, quan entrà en vigor la normativa que ho permet. Així ho confirmaren ahir fonts de la Delegació del Govern central a les Balears.

D'acord amb el reglament de la Llei d'estrangeria, el passat dia 8 entrà en vigor l'anomenat «arrelament laboral». Segons el Ministeri de Treball i Afers Socials, «l'aplicació d'aquesta figura completa altres instruments que, com aquest, després d'un examen individualitzat, poden propiciar la regularització d'immigrants que ja es troben al nostre país en situacions excepcionals degudament acreditades».

En concret, l'arrelament laboral s'aplicaria als estrangers que puguin acreditar el compliment de dues condicions. En primer lloc, haver viscut a l'Estat espanyol de manera continuada almanco dos anys. I en segon lloc, acreditar, mitjançant una resolució judicial o bé administrativa, l'existència de relacions laborals durant un període superior a un any.

En tot cas, l'interessat no ha de tenir antecedents penals ni a l'Estat espanyol ni al seu país d'origen o d'anterior residència per delictes existents en l'ordenació espanyola, i tampoc no pot tenir prohibida l'entrada a l'Estat espanyol ni figurar com a rebutjable en l'àrea territorial dels estats membre de l'Espai Schengen.

De manera curiosa, tant la Delegació del Govern com el Ministeri de Treball i Afers Socials calculaven que devers 10.000 treballadors estrangers es poden beneficiar d'aquesta nova possibilitat, si bé han de denunciar primer el seu patró.

En aquest sentit, des del sindicat USO, l'argentí Ernesto Baletto assegurava ahir que «si ha fracassat la regularització a través de l'arrelament laboral, és perquè molts que compleixen les condicions no s'han assabentat que existeix aquesta opció, i altres no denunciaran el seu empresari d'un dia per l'altre, sobretot perquè és habitual que desconfiïn de l'Administració». A més, Baletto recordà que «molts d'immigrants no poden provar el temps que duen aquí» i que no és senzill «denunciar l'empresari que t'assegura poder pagar 15 dies». En resum, el representant sindical conclogué que la situació «és un problema social, que el Govern central no està interessat a resoldre de ver».

Des de CGT, el colombià Jaime Zambrano constatà que «per ara no ha vingut ningú a demanar-nos que l'ajudem a obtenir els papers amb l'arrelament laboral, perquè quan els informam que han de denunciar l'empresari fan marxa enrere, ja que és una persona que tal vegada veuen cada dia». Zambrano afegí que «manca informació» i que molts «no coneixen aquesta via per regularitzar-se».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris