algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

Més de la meitat de la població de les Illes Balears no sap escriure en català

Una enquesta del Govern situa els habitants de la badia de Palma a la cua en coneixements lingüístics

El 93'1% de la població de les Illes Balears entén el català, el 74'6% el sap xerrar, el 79'6% el sap llegir i el 46'9% el sap escriure. Així es desprèn de l'enquesta sociolingüística 2003, que està enllestint la Direcció General de Política Lingüística de Miquel Melià. Segons els primers avanços, la badia de Palma se situa, juntament amb Eivissa i Formentera, a la cua en tots els indicadors de coneixement del català, tant parlat com llegit o escrit, que lidera l'illa de Menorca.

El treball, que ara es troba en fase d'anàlisi i estudi, indica que, per grups d'edat, els joves són els que demostren majors coneixements lingüístics, sobretot a l'hora d'escriure i de xerrar. Si entre els balears de 15 a 29 anys un 77'4% el sap escriure i un 89'8% el sap parlar, dels majors de 65 anys només un 24'1% l'escriu i un 66'6% el xerra. A l'hora d'entendre la llengua pròpia i poder-la llegir, les diferències per grups d'edat són menys notables.

Per zones, les diferències sí que són considerables. Mentre que a la badia de Palma el 91'3% dels ciutadans entén el català, a la resta de Mallorca són un 94'8%, a les Pitiüses un 92'4% i a Menorca aquest percentatge puja fins al 97'1%. La badia de Palma també és l'espai on hi ha un menor percentatge de població que sap parlar en català, un 68'8%. La proporció contrasta amb la de la resta de Mallorca (un 82'5%) i Menorca (82'2%), i és similar a la de les Pitiüses, un 70'9%.

Amb tot, la badia de Palma se situa per sobre d'Eivissa i Formentera en els altres dos indicadors sobre coneixements lingüístics. A les Pitiüses, un 72'2% sap llegir en català i un 44'7% el sap escriure; mentre que a la badia de Palma, són un 77'8% i un 45'1%; a la resta de Mallorca són un 83% i un 48'7%; i a Menorca, un 87'1% i un 52'6%. De fet, Menorca és l'única zona on més de la meitat de la població que l'habita sap escriure en català.

El sondeig, que té un marge d'error per al conjunt de la mostra de l'1'85%, també detecta diferències de coneixements lingüístics entre població masculina i femenina. Amb tot, lògicament, les diferències més grans es registren entre els qui han nascut a l'àrea lingüística i els qui no. Només el 41'6% dels nascuts fora sap xerrar en català -contrasta amb el 96'8% dels autòctons-, el 61'4% el sap llegir i el 20'7% el sap escriure. El treball serà presentat oficialment després de l'estiu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris