nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
16°

La proposta de ZP per a la sanitat és «del tot insuficient» pel Govern

Madrid planteja destinar 3.000 milions al finançament sanitari

M.QUES/EFE.Palma.
El conseller d'Economia del Govern balear, Lluís Ramis d'Ayreflor, creu que la proposta que farà l'Executiu central per controlar el dèficit sanitari de les autonomies «és totalment insuficient» i censurà que aquesta proposta s'hagi filtrat a un mitjà de comunicació abans que s'hagi presentat a les comunitats.

Arran d'una informació publicada a El País, el conseller d'Economia i Hisenda assegurà que «si el Govern central té previst repartir uns 750 milions d'euros l'any que ve, quan el dèficit acumulat enguany ja supera els 7.226 milions d'euros, l'aportació estatal just s'acostarà al 10 per cent del dèficit real».

Ramis d'Ayreflor es mostrà «preocupat» i lamentà que el Govern central «no afronti el problema en profunditat, ja que tan sols es limita a contribuir a corregir el desequilibri entre els fons disponibles i les despeses realitzades en la prestació dels serveis sanitaris».

L'oferta que farà ZP en la pròxima conferència de presidents autonòmics, que tindrà lloc el pròxim mes de setembre, consisteix en l'aportació de 3.000 milions en quatre anys, 1.500 de l'Executiu central i 1.500 d'aportació autonòmica. D'aquesta manera el Govern de Madrid creu que compleix el compromís de fer una aportació substancial a la sanitat. De fet, la primera aportació de 750 milions ja s'inclourà en els pressuposts del 2006.

Ramis explicà que des del Govern balear «no ens pronunciarem de manera definitiva fins a conèixer perfectament quina és la proposta per a les Balears». Així mateix recordà que al costat de Balears, les Canàries, Catalunya, Madrid i Múrcia són les CA en les quals el dèficit sanitari està lligat a l'increment de població.

En aquest sentit, indicà que en el sistema de finançament vigent s'estableix que aquest es revisaria a l'alça si el creixement poblacional superava uns paràmetres predefinits, situació que s'ha produït a Balears.

El titular autonòmic d'Economia creu «que la proposta que es posi damunt la taula haurà de considerar de manera diferent les CA que no han tingut increments de població i les que sí», i afirmà que el dèficit sanitari previst per a enguany a les Balears serà d'uns 250 milions d'euros.

Finalment, Ramis es mostrà molest per la filtració del projecte del Govern central ja que «les autonomies ni tan sols no han estat convocades a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera en la qual suposadament es negociarà la proposta que s'hauria d'elevar a la conferència de presidents».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris