algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

Creix l'atenció de bancs i caixes d'estalvi als clients estrangers

En 9 anys els possibles usuaris immigrants de les entitats s'han quadriplicat

Les principals entitats de les Balears han detectat un considerable augment dels seus clients estrangers. Així ho han confirmat a Diari de Balears les caixes d'estalvis amb més oficines a la nostra Comunitat Autònoma, la Caixa i Sa Nostra, i fonts del major banc de l'Estat espanyol, el Banco Santander Central Hispano.

Tanmateix, les estadístiques canten i indiquen que en nou anys, d'ençà del 1996, el nombre de potencials clients estrangers de les entitats bancàries, aquells que tenen 16 o més anys d'edat, ha passat de 28.746 a 111.904. És a dir, aquest col·lectiu s'ha quadriplicat.

La Caixa no té dades concretes de Balears, però a nivell estatal espera tancar aquest exercici amb 600.000 clients nous residents, un 31% més que l'any passat, i assegura que un de cada tres nous usuaris dels seus serveis és estranger.

Un portaveu de la central del Banco Santander Central Hispano, a la plaça de la Porta de Sant Antoni, assegura que el nombre de clients estrangers «ha augmentat considerablement a les Balears» i que l'entitat està obrint oficines en zones poblades especialment pel col·lectiu, com els voltants del carrer de Pasqual Ribot, es Fortí i tota la zona de Llevant de Palma. Igualment, moltes oficines d'aquesta i altres entitats que abans eren freqüentades per ciutadans nascuts a Balears o a la Península, ara atenen sobretot immigrants, ja que els «autòctons» han emigrat a noves urbanitzacions de Marratxí, Calvià i Llucmajor. El Banco Santander Central Hispano juga amb avantatge, ja que és l'entitat arrelada a l'Estat espanyol que més oficines té arreu de l'Amèrica Llatina, d'on provenen la major part dels extracomunitaris. Segons la font consultada, això fa que «molts es facin clients nostres per enviar doblers als seus familiars».

Pel que fa a Sa Nostra, el seu director de Gestió Comercial Internacional, Mateu Domenge, assegura que «es poden donar per bons els càlculs que apunten que un de cada tres nous clients és immigrant». De fet, aquesta proporció quedaria curta si responguessin a l'origen dels nous habitants, ja que més del 50 per cent dels que s'empadronen cada any són estrangers.

Aquest fenomen ha fet que les entitats comencin a oferir serveis especialitzats per als immigrants, ja que han vist que els seus ingressos per salaris ascendeixen a 18.000 milions d'euros cada any en tot l'Estat i que envien 3.481 milions d'euros als seus països d'origen (devers 200 milions des de Balears) amb trameses mensuals d'entre 500 i 600 euros.

En aquest context, Domenge explica que «si abans estaven especialitzats en el client comunitari, ara ens hem hagut d'especialitzar també en l'extracomunitari i oferir-li els serveis que li interessen, des d'assessories jurídiques a préstecs i microcrèdits». Igualment, la confederació de caixes a la qual pertany Sa Nostra, la CECA, té un acord de col·laboració amb nou bancs d'Amèrica Llatina per realitzar amb més comoditat la tramesa de remeses.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris