algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Gota freda benigna

Inundacions, embossos i retards en un centenar de vols foren les principals incidències

71634

L'aiguat a l'inici de l'autovia de l'aeroport.

J.J.S./EFEl. Palma.
La gota freda no causà greus danys ahir a Balears, encara que sí que generà moltes molèsties a causa d'algunes inundacions, goteres, petites apagades, despreniments i nombroses i importants retencions a la xarxa viària. Fins i tot s'originà un petit incendi forestal en una pineda de cala Vinyes, al municipi de Calvià, per l'impacte d'un llamp a primera hora del matí.

Fins a mitjan horabaixa no s'havien produït grans avaries elèctriques, encara que sí interrupcions momentànies del subministrament, que s'aconseguiren arreglar aviat.

La tempesta causà retards a Son Sant Joan d'una hora en 55 vols de sortida i 32 d'arribada, ja que les aeronaus no pogueren carregar combustible mentre persistien les pluges amb aparell elèctric, les quals també alentiren les operacions de lliurament d'equipatge. La torre de control aplicà el protocol «Contingència per tempestes», segons el qual es prohibeix als avions omplir els dipòsits de carburant mentre caiguin llamps devora les pistes.

Fins a les 19.00 hores, Son Sant Joan registrà 308 arribades i 319 sortides. El 34 per cent d'aquestes operacions patiren retards que assoliren una mitjana de 35 minuts. A més, els controladors de l'aeroport de Palma ampliaren per precaució el temps d'espera entre les operacions com a mesura de seguretat.

El temporal creà bastants problemes domèstics, encara que cap d'ells d'especial gravetat. Parets caigudes i soterranis inundats foren alguns d'ells. També sorgiren casos d'aparició d'esquerdes en algunes façanes, principalment causades per la defectuositat dels sistemes de recollida pluvial dels edificis d'habitatges, que si no es troben en bones condicions s'embossen i la seva càrrega pressiona l'estructura de l'immoble. Aquest tipus de situacions generà inquietud en algunes comunitats de veïns, encara que sense majors conseqüències.

Les pluges foren localment intenses. Les majors precipitacions tingueren lloc al nord de Mallorca (67 litres per metre quadrat a Pollença, 57'3 a Lluc i 53 a Alcúdia). De matinada, a Lluc caigueren 26'6 litres entre les 03.00 i les 04.00 hores, i d'aquests, 12'6 litres en tan sols 10 minuts, la qual cosa fou definit pel Centre Meteorològic de «moltíssim». A Inca, caigueren 22 litres en mitja hora, entre les 08.00 i les 08.30 hores. A Palma-Portopí es registrà 37'9 litres, 29'7 dels quals entre les 13.30 i les 17.00 hores, així com precipitacions puntuals de calamarsa, que també caigueren a Calvià i Santa Margalida. La màxima intensitat del ruixat caigut a Palma es registrà entre

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris