algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

El sector nàutic es queixa de la baixada en les vendes de vaixells de petita eslora

Des de Pimem Nàutica creuen que la crisi econòmica ha afectat més els compradors mallorquins

Aquesta temporada, les vendes d'embarcacions de menys de 12 metres d'eslora han experimentat una davallada, segons informà divendres Margarita Dahlberg, presidenta de l'Associació d'Indústries Nàutiques de la Pimem.

Solen ser els mateixos mallorquins els qui adquireixen aquesta classe de vaixells i, per tal motiu, Dahlberg creu que la crisi econòmica ha provocat que les vendes disminueixin. Per contra, no ha afectat els clients amb un poder adquisitiu alt, de manera que les vendes es mantenen en el cas de naus superiors a 12 m. Així ho confirmà Jordi Garragós, de l'empresa Global Marine Mallorca, segons el qual han pujat les compres d'embarcacions de gamma alta amb valors d'entre 3 i 4 milions d'euros.

El sector representat per Dahlberg abraça empreses que es dediquen no tan sols a la venda, sinó també al manteniment i a les reparacions o al lloguer d'aquests vaixells. Les primeres treballen a l'hivern i, si bé la temporada començà més tard del que es preveia, cosa que els dugué a «posar-se nerviosos», comentà Dahlberg, es tancà amb xifres positives.

Una altra activitat és el el lloguer d'embarcacions. En aquest cas, des de la Pimem veuen difícil realitzar una valoració de l'actual exercici sense esperar almanco fins a final de setembre. En tot cas, la representant dels empresaris sí que explicà les dificultats d'aquestes companyies, perquè «Hisenda s'ha posat darrera d'elles». El fet és que no existeix un marc legal definit per als qui comprin un vaixell i el vulguin arrendar, i el sector està «consternat».

Des de l'Associació d'Indústries Nàutiques, reivindiquen una sèrie de condicions per millorar l'evolució del sector. En primer lloc, l'elaboració d'un pla estratègic, que reclamen des de fa dos anys. En opinió de la presidenta, «ens permetria saber la vertadera demanda d'amarraments i les infraestructures necessàries d'acord amb el tràfic generat».

També sol·liciten més sòl industrial i un major control de l'intrusisme. Dahlberg posà molt d'èmfasi en una de les mancances clau: la necessitat de personal tècnic format. Explicà que la majoria són estrangers i que seria un bon moment perquè s'hi incorporassin persones de les Illes, que després poguessin exportar els seus coneixements. Per acabar, expressà satisfacció per l'aixecament de la moratòria, ja que la llista d'espera per obtenir un amarrament inclou 3.000 vaixells.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris