muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Alarma pel mal temps en l'inici de la verema, que es preveu excel·lent

Les vinyes se salven de la gota freda, però preocupa l'excés d'humitat

M. NADAL/E.B. Comarca.
Els vinaters de la zona del Raiguer, a Mallorca, tenen aquests dies la vista posada en el cel per l'amenaça d'una gota freda devastadora que podria posar fi a una collita que s'ha anunciat com a excel·lent, de les millors dels darrers anys, segons els experts.

Les plogudes fortes d'ahir es concentraren a la zona nord de l'Illa i, en canvi, només banyaren la comarca vinícola, on tanmateix preocupa l'excés d'humitat, que si persisteix es pot convertir en un focus de malalties. De moment, el vent bufa i eixuga aviat els conreus.

Els vinaters qualifiquen la collita d'enguany de molt bona i, fins i tot, d'excel·lent. El motiu no és cap altre que el bon temps que ha fet tot l'estiu. Ahir, alguns d'aquests empresaris ens manifestaren la seva preocupació, just un dia després d'haver-se iniciat, en algunes vinyes inscrites en la denominació d'origen de Binissalem, l'època de verema de la varietat blanca de Chardonnay, que s'ha avançat gairebé una setmana respecte de l'any passat.

Josep Carretero, president de la denominació d'origen de Binissalem, es mostrà relativament tranquil respecte de les pluges d'ahir, i assenyalà que de moment «no ha estat per a tant». En el cas d'altres cellers de la comarca del Raiguer, com els de Macià Batle, a Santa Maria, o les novelles instal·lacions Oloron d'Alaró, la verema començarà dilluns.

Per la seva banda, Magdalena Mesquida, dels cellers Oloron, explicà que «volíem començar la collita abans de dilluns, però el raïm encara no ha madurat prou». A continuació, explicà que «enguany és d'una qualitat excel·lent i tenim previst superar la producció del 2004, per arribar a produir aquesta vegada més de 10.000 botelles».

Quant al temps dels pròxims dies, Mesquida afirmà que «nosaltres començàrem la verema dilluns i, si només plou no, la collita no se'n veurà afectada. Seria diferent si haguéssim d'esperar algunes setmanes, perquè llavors la humitat podria perjudicar el raïm, com també si fes calabruix, que en principi no s'espera ara com ara». Per aquesta raó, les vinyes que més perillen son les de recollida més tardana.

Ramon Servall, gerent dels cellers Macià Batle de Santa Maria, declarà que la recollida als seus conreus s'iniciarà dimarts. «Començarem amb la varietat primerenca de Chardonnay, que és d'una qualitat molt bona, ja que per ara el temps ens ha respectat i esperam que ens encara ens respecti més temps», postil·là.

Igual que altres companys de professió, comentà que «mentre just caigui aigua, el temor és petit i no tenim motius d'alarma: en canvi, una calabruixada seria terrible, i també ho seria que la humitat es mantingués molts de dies. Però de moment bufa un ventet que eixuga bé la vinya», conclogué Ramon Servall.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris