algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

El Govern mobilitza uns 500 efectius per combatre la gota freda que arriba avui

El fenomen pot provocar cap de fiblons, calabruixades, tempestes elèctriques i algunes inundacions

66042

Per l'esquerra, José Antonio Guijarro, Joan Pol i el director de l'112, Vicente Soria.

P.B.

El Govern ha mobilitzat uns 500 efectius i ha activat un comitè d'emergències format per 20 tècnics de les administracions central, autonòmica, insular i local, per combatre els efectes de la gota freda, segons va anunciar ahir el director general d'Emergències, Joan Pol.

Segons les darreres prediccions, aportades ahir pel portaveu del centre territorial a Balears de l'Institut estatal de Meteorologia (INM), José Antonio Guijarro, aquest fenomen estava previst que entràs la nit passada (de divendres a dissabte) per les Pitiüses i que avui ja es fes notar a Mallorca.

Tant Pol com Guijarro varen informar que les conseqüències més extremes d'aquesta gota freda podrien ser pluges torrencials amb precipitacions de 50 litres per metre quadrat i hora; calabruixades; cap de fiblons i tempestes elèctriques. Tanmateix, el portaveu del meteorològic va advertir que tot i que no es pot descartar cap d'aquests fenòmens, la probabilitat que succeeixin és baixa i en cas que tenguin lloc seria a indrets puntuals.

Allò que sí és ben probable, segons Guijarro, és que les precipitacions superin tranquil·lament els 10 litres per metre quadrat i hora en diversos punts de les Balears i que les temperatures davallin uns 6 graus en 48 hores.

No obstant això, Pol va explicar que ahir va reunir al comitè tècnic del Pla Especial de Riscs d'Inundacions per preparar els devers 500 efectius que tenen al seu abast davant el risc de la gota freda. El director general va avançar que reunirà aquest comitè «el més aviat possible si es produeixen precipitacions de fins a 50 litres» i que aquests tècnics tendran a l'abast un equip que podrà actuar en una àrea ample i de manera eficaç. De fet, Pol va explicar que els efectius disposen de devers 100 motobombes per extreure aigua, roba d'aigua i maquinàries.

Tanmateix, el director general d'Emergències va explicar que el risc de grans inundacions «no és elevat, però és extraordinari», ja que no és normal en aquestes dates d'agost. Finalment, Pol va indicar que les zones més exposades als posibles efectes de la gota freda són el nord de Mallorca, la Tramuntana, i Menorca, i va apuntar que avui ja començarà a notar-se de valent els seus efectes.

Per tot plegat, el director general d'emergències va demanar «prudència» als ciutadans i que segueixin les recomanacions del Servei d'Emergències de les Illes Balears, que atén al telèfon 112 i que informa via internet a la web www.seib112.com.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris