nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Pearse Doherty: «El conflicte basc només es pot resoldre dialogant»

El portaveu del Sinn Féin és a Mallorca, convidat per Esquerra

Pearse Doherty és, tot i la seva joventut, conseller i membre de l'equip de negociació del Sinn Féin, el partit republicà que aposta per la reunificació d'Irlanda. Diu que el diàleg és l'única via per superar el conflicte, també a Euskadi.

-Què diferencia el Sinn Féin de Batasuna?
-Són partits distints, amb projectes diferents i en dues nacions diferents. L'única coincidència és que lluitam pel nostre alliberament nacional.

-Però conviuen amb un braç armat?
-El Sinn Féin té cent anys, ens hem presentat a les eleccions i hem sortit elegits. L'IRA, els exèrcits que lluiten per la llibertat d'Irlanda, fa 800 anys que existeixen. Tots dos volem una nació unida, lliure i socialista, però és incorrecte dir que el Sinn Féin té exèrcit perquè sempre hem defensat una lluita sense armes. La decisió de l'IRA de deixar-les és fruit de la lluita del Sinn Féin.

-Quines condicions porten l'IRA a abandonar les armes?
-Aquest abril, el president del Sinn Féin demanà públicament a l'IRA que abandonàs les armes. Creim que, per primera vegada en la història d'Irlanda, s'obre una oportunitat d'aconseguir la nostra llibertat només a través de mitjans democràtics i pacífics. L'IRA ha decidit abandonar les armes perquè creu que el Sinn Féin ho aconseguirà. Fa 30 anys, no teníem drets. Ara sabem que tenim força, que no es pot tornar enrere i que el procés de pau ens durà, segur, a una Irlanda unificada. És una qüestió de temps.

-A l'Estat espanyol, s'hi donen els condicionants perquè ETA abandoni les armes?
-És necessari que s'arrisquin i que facin passes les dues bandes. Aquí no no sé si existeixen, ara com ara, aquestes condicions.

-Fer passes vol dir negociar amb ETA abans que abandoni les armes?
-L'única manera de resoldre el conflicte basc és dialogant, parlant amb tothom. El Parlament britànic decidí que no s'havia de parlar amb el Sinn Féin, però les converses es feien d'amagat i per això s'hi ha avançat.

-Pau per a presos?
-Qualsevol solució política d'un conflicte ha d'incloure els presos que ha generat el conflicte.

-L'11-S és el principi de la fi dels terrorismes locals?
-L'IRA no és un grup terrorista, sinó un exèrcit que lluita contra l'ocupació del país. L'11-S ha canviat el món, però els líders mundials en lloc d'utilitzar-ho com un catalitzador per impulsar el diàleg, se n'han servit per generalitzar la violència.

-La política de 'tirar a matar' de Blair tampoc no s'entén sense el 7-J? -Sí, però a Irlanda la política de 'tirar a matar' s'inicià en els anys 80 i ha causat molts morts.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris