algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

La Real expressà el dol pel futur de Son Espases durant la romeria

Els veïns reben en silenci la comitiva municipal i estenen teles negres al pas dels regidors del PP

104310

Moment de l'arribada dels romeus a la Real, rebuts pels veïns amb una gran tela negra.

Amb silenci penitent, els veïns de la Real reberen anit sense aldarulls els romeus convocats per l'Ajuntament de Palma, entre els quals destacaven els regidors del PP Javier Rodrigo de Santos, Pepe Sierra, Rafel Duran, Àlvaro Gijón, Pedro Àlvarez, Sebastià Sansó i Maria José Frau. Sols dues llargues teles negres traçaven el camí d'entrada al monestir «en senyal de dol pel futur que li espera a Son Espases Vell».

Devers dos-cents veïns del Secar de la Real expressaren d'aquesta manera el seu rebuig a la construcció del nou hospital de referència a l'esmentada possessió veïna. A banda, cadascun dels manifestants duia una pancarta en la qual es podia llegir «Jo? l'autèntic romeu», en clara referència a la polèmica «romeria paral·lela» que des de fa uns anys organitza Cort i que la comissió de festes de la Real ha criticat durament des dels seus orígens. Tot i la tensió del moment, la comitiva assolí la seva meta i el seu tradicional brotet d'alfabeguera.

En Figuera tocava les vuit del vespre alhora que un coet donava el sus als escassos dos-cents romeus que aconseguí reunir l'Ajuntament de Palma amb la seva convocatòria. Canyes, mocadors blaus i estampetes de Sant Bernat desfilaven en silenci pels carrers del centre de la ciutat cap al Secar de la Real, mentre que els sons de les xeremies, flabiols i tamborets donaven un aire festiu a una accelerada romeria.

El tinent de batle d'Urbanisme, Javier Rodrigo de Santos, fou l'encarregat de donar la sortida a la marxa, tot i que durant la passejada d'una hora, els membres de l'equip de govern del PP anaven camuflats entre la gent i escortats per membres de l'organització i policies locals de paisà. La presència policíca uniformada era discreta, només tres motos de la local obrien el pas a la comitiva i dos cotxes patrulla -un d'ells, de la Nacional, carregat de material antidisturbis- la tancaven.

El prior de la Real, el pare Antoni Vallespir, donà la benvinguda al seguici municipal. Tant Vallespir com Rodrigo de Santos coincidiren a assenyalar que la romeria de Sant Bernat havia aconseguit recuperar «el seu esperit autèntic». Tot i això, el tinent de batle d'Urbanisme lamentà que la batlessa Cirer hagués hagut de delegar en ell la representació oficial del municipi i, per tant, «sacrificar la seva presència per evitar provocacions durant aquesta festa».

Finalment, la comissió de festes de Sant Bernat de la Real aconseguí el seu propòsit: fer que els aldarulls de l'any passat romanin a partir d'ara com una anècdota. Tot i això, la portaveu de la plataforma ja deixà clar que «la lluita continua», tal com ho feren palès els veïns del Secar amb la seva protesta silenciosa anit davant alguns dels membres de l'equip de govern conservador de Catalina Cirer.

Efectius del Cos Nacional de Policia i de la Policia Local envoltaven la Real a l'espera d'instruccions. Agents uniformats intentaven dissuadir amb la seva presència qualsevol intent d'aldarull, mentre que d'altres, vestits de paisà, escrutaven amb la mirada la multitud de romeus que esperaven el seu brotet d'alfabeguera i la protecció del sant.

Els voltants de la Real a l'arribada al monestir de la Real, es podien veure tres cotxes patrulla del Cos Nacional de Policia. Tot i que ben a prop del monestir, amagats pels carrers del polígon de Can Valero, tres camions antidisturbis esperaven instruccions de la Delegació de Govern a les Balears en cas que es repetissin els aldarulls de l'any passat. Però la plataforma Salvem la Real complí la seva part de l'acord: garantir la pau i la concòrdia que ha caracteritzat sempre la romeria de Sant Bernat, la més antiga i popular de Mallorca.

Finalment, tots els romeus pogueren recollir el tradicional brotet d'alfabeguera i, amb ell, la protecció del sant patró. Les festes de la Real clouran aquest cap de setmana, alhora que passen full a una de les setmanes més intenses de l'agenda municipal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris