muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

El GOB denuncia la requalificació de 93 hectàrees per fer dues urbanitzacions

Critica que es faci a canvi de la recuperació d'una hectàrea a Sóller i a Pollença

El GOB denuncià ahir l'adaptació que està fent l'Ajuntament de Campos de les Normes Subsidiàries per classificar 934.027 metres quadrats (93 hectàrees) com a sòl edificable i permetre la construcció de dues noves urbanitzacions amb capacitat per a 5.173 habitants i que, en superfície, superen l'actual nucli de sa Ràpita. Els ecologistes criticaren, a més, que per aquesta operació es faci servir com a «excusa» la reconversió de 13.840 metres quadrats (una hectàrea) a Sóller i Pollença.

El portaveu del GOB, Miquel Àngel March, advertí que alguns municipis porten a terme un «urbanisme a la carta» aprofitant les Àrees de Reconversió Territorial (ART), previstes al Pla Territorial de Mallorca. March recordà que aquesta figura havia de consistir a traslladar usos urbanístics d'un espai a un altre per restituir o millorar el paisatge i lamentà que, en lloc d'això, s'opti per fer «operacions a la carta» i crear «urbanitzacions camuflades» amb gran impacte a canvi de «petites operacions de reconversió o certes cessions».

L'adaptació que està portant a terme l'Ajuntament de Campos per possibilitar aquestes ART permetrà crear dues grans zones edificables, que en total sumen 934.027 metres quadrats, a canvi de recuperar 13.840 metres quadrats a Sóller i Pollença. La primera actuació urbanística consisteix en la classificació com a edificables de 435.027 metres quadrats a sa Vinyola per usos turístics i residencials, que permetran una urbanització i un complex turístic per a 2.292 habitants. A canvi, s'eliminarà un hotel a Sant Vicenç (Pollença), que té 284 places i ocupa un solar de 3.600 metres quadrats, o l'Hotel Rocamar de Sóller, donat de baixa i que ocupa 9.240 metres quadrats.

La segona operació comprèn la creació d'una urbanització de 499.000 metres quadrats a sa Ràpita amb capacitat per a 2.880 noves places turístiques o residencials. A canvi, es classificarien uns terrenys com a rústics i es rehabilitarien unes edificacions com a centre d'interpretació d'Es Trenc i el Salobrar. El portaveu del GOB avançà que presentaran al·legacions contra l'adaptació de les normes subsidiàries que està portant a terme l'Ajuntament de Campos i anuncià que ajuntaments com el de Llucmajor i Palma també han iniciat el procés per fer operacions similars.

Els efectes
A més de superar en superfície l'actual nucli de sa Ràpita, el GOB avisa que les dues urbanitzacions causaran un increment del consum de recursos naturals, especialment aigua i energia, produiran una major pressió sobre el territori per l'augment de la població i del trànsit, destruiran centenars de milers de metres quadrats de vegetació, degradaran el paisatge, afectaran negativament els camps de conreu i suposaran perills d'inundacions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris