muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
14°

Els pescadors no donen treva als raors

Centenars d'aficionats sortiren a pescar el dia en què acabà la veda d'aquest desitjat peix

J.M.S./J.S. Manacor.
Feia gairebé un any que esperaven ansiosos. Era com si durant els darrers mesos haguessin anat preparant els estris (volantins, esca i canyes) i posant l'embarcació a punt. Com si des d'algun lloc (la Conselleria d'Agricultura, per exemple) algú hagués donat el tret de sortida, els pescadors aficionats sortiren ahir en bandada per anar a la captura del raor, un dels peixos més apreciats, desitjats i també més cars en el mercat, encara que la seva presència en els punts de venda és gairebé nul·la.

Ahir acabà la veda del raor i, amb llaüts, zodiacs, llanxes o iots, els pescadors partiren dels diferents ports del sud-est de l'Illa en direcció als llocs arenosos de gran profunditat com ara el cap Blanc o zones de la costa de Manacor. Malgrat tot, la immensa majoria acabà al mateix indret, el que més raors ofereix i que no és altre que una franja ubicada entre el cap Salines i cala Màrmols.

Un cop allà, qui més qui manco intentà col·locar-se en un lloc ja conegut usant fites terrestres per aconseguir-ho. Enmig de la mar tothom té els seus secrets i trucs, i per trobar les pesqueres s'usa des d'una caseta de la finca de s'Avall fins a la referència del puig de Randa. Els més modernitzats, però, feien servir el GPS per detectar els raors.

A les set del matí la majoria de pescadors ja tenia el fil dins l'aigua. Era una cursa i per arribar els primers i no perdre calada ahir a ningú no li féu peresa pegar una bona matinada.

Per pescar el raor tothom té les seves manies. N'hi ha que el pescaren amb cuc i d'altres amb gamba. Tots respectaren les restriccions imposades per la Conselleria d'Agricultura, com ara que es podien capturar un màxim de 50 raors per persona. En aquest sentit, però, foren pocs els que tornaren al port abans d'hora per haver arribat al límit de 50 raors agafats.

Però gairebé tots els pescadors arribaren contents amb captures d'entre 20 i 50 raors per persona. La pescada fou bona, aplaudiren la veda i també destacaren la grandària dels raors. Tanmateix també hi hagué queixes i opinions enfrontades. «Es veu que les barques d'arrossegament ja han passat», comentava un pescador. «Enguany sembla que ho han respectat més», deia un altre.

Així mateix, en la pesca dels raors es capturen pedaços, ases o aranyes. Anit, a moltes cases de Mallorca es lleparen els dits amb un bon sopar de raors, enfarinats i passats per la paella.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris