nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Costes denuncia la presència de vaques a Cala Varques per no estar «autoritzada»

El PP diu que van a la platja perquè «els donen menjar» i defensa la seva presència

J.M.S./G.M. Manacor.
La Demarcació de Costes a les Illes Balears ha denunciat l'Ajuntament de Manacor per la presència de les ja famoses vaques a la platja de Cala Varques. En el document consta que el motiu de la denúncia és «la utilització i ús de la platja no autoritzat». En aquest sentit, afegeix que a l'arenal es fa pasturar «un ramat que embruta l'arena i posa en perill la seguretat dels banyistes».

A més, en la denúncia el tècnic de Costes suggereix a la Sala que consulti els reportatges apareguts en els darrers mesos en el diari Ultima Hora sobre la presència de les citades vaques a la platja verge de Manacor i, posteriorment, afegeix que «aquests fets es repeteixen periòdicament cada any».

Cal recordar que les vaques de Cala Varques apareixen a la platja i a vegades «roben» menjar als banyistes. A més, alguns han expressat el seu malestar en aquest diari pels múltiples excrements que deixen a l'arenal.

Davant la denúncia de Costes, el delegat de Sanitat de l'Ajuntament de Manacor, Andreu Vecina, ha sol·licitat la confecció d'un informe a la Policia Local.

Promoció turística
Per la seva banda, el delegat d'Agricultura, Antoni Sureda, defensa la presència de les vaques «com una cosa típica de l'Illa, de la qual s'haurien d'enviar fotografies a l'estranger com a promoció turística».

Sureda explica que «si les vaques van a la platja és perquè els donen menjar ja que en cas contrari no hi anirien. El problema és que potser després elles abusen un poc i agafen menjar de les bosses».

A més, Sureda considera que les vaques realitzen una excel·lent tasca per mantenir la garriga neta, amb la qual cosa s'evita el perill d'incendis. «Si no fos per les vaques aquesta zona seria un perill», apunta.

El regidor nega que les vaques siguin un perill per als banyistes que van a Cala Varques. «No sé de cap cas en què hagin atacat ningú, són tranquil·les i l'única cosa que fan és arribar i tombar-se a l'arena perquè graten una mica i troben frescor. Si hi hagués algun animal perillós ja hauríem actuat».

Pel que fa als excrements i les mosques que atreuen, Sureda opina: «No és res nociu i no fa olor. Mosques n'hi ha per tot, no només a Cala Varques».

En qualsevol cas, si Costes finalment obliga a impedir que les vaques arribin a Cala Varques, Sureda manifesta que «s'hauria de barrar tota la zona i, la veritat, a mi em sembla ridícul haver de molestar el pagès per això», i conclou: «En tot cas l'haurà de barrar la Demarcació de Costes».

Molèsties al litoral
La costa de l'Illa és plena de gent que usa de forma no autoritzada el litoral. A part d'ocupacions que bloquegen el pas, cada cap de setmana les platges de l'Illa s'omplen de renous de motos d'aigua i iots que creuen que la mar és seva i naveguen amb els motors a tota màquina, embarcacions que no respecten la distància mínima per fondejar al litoral, les músiques dels xibius, els crits dels venedors de fruita i un llarg etcètera de molèsties. Però el que preocupa sembla que són unes silencioses vaques que arriben, mengen i s'estenen en un paratge que, tot sigui dit, també és seu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris