algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

ERC estudia fer comparèixer Narbona al Congrés perquè doni explicacions

Matas acusa ZP de «privatitzar» la piscina i Antich li respon que té un bon callar

T.GOMIS/AGÈNCIES. Palma.
Joan Puig, diputat d'Esquerra Republicana de Cataluna al Congrés, anuncià ahir que la seva formació «està estudiant demanar la compareixença a la Cambra Baixa de la ministra de Medi Ambient», Cristina Narbona, perquè «aclareixi d'una vegada la situació de la piscina de Pedro J. Ramírez».

En aquest sentit, Puig exigí al Govern central que «surti en defensa de la ciutadania i garanteixi el dret de pas», alhora que reclamà que «faci costat als que anàrem allà a reclamar el nostre dret i vàrem ser agredits per una colla d'energúmens (en referència al servei de seguretat del periodista)».

«Narbona ha de deixar de confondre les coses i ha de fer valer els drets dels ciutadans per sobre dels d'un individu que, pel que sembla, té molt de poder. Encara estam pendents de resposta a la bateria de preguntes que férem sobre l'assumpte, i aviat s'acabarà el termini que tenen per respondre'ns. Per què aquest tracte de favor a Pedro J.?», postil·là.

El coordinador general d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, opinà també sobre els incidents a la Costa dels Pins i demanà que «els fets serveixin per analitzar i reflexionar sobre l'ús dels terrenys del domini públic marítim terrestre per part de particulars». Llamazares considerà que les forces polítiques i organitzacions ecologistes que rebutgen la utilització privada d'un terreny que, a més, «és important des del punt de vista ambiental», no haurien de veure's obligades a fer coses com les de dissabte, sinó que s'haurien de promoure mesures legals per impedir que «sigui necessari denunciar-les amb mobilitzacions que, en tot cas, em semblen legítimes».

El president del Govern balear, Jaume Matas, condemnà «rotundament l'assalt que un grup de dirigents polítics realitzà dissabte a la finca que té Pedro J. Ramírez», actituds i iniciatives que «atempten contra la legalitat i el respecte de les persones que trien Balears per passar-hi les seves vacances».

En declaraciona a l'agència Europa Press, Matas carregà contra el diputat d'ERC Joan Puig, «per ser el principal promotor» d'un «assalt a una propietat aprovada pel Govern de Zapatero». «És indigne que un càrrec electe, un diputat d'Espanya per una altra comunitat autònoma, véngui des de fora, tengui aquesta conducta provocadora i sigui cap d'aquest acte i d'enfrontaments», denuncià.

Matas considerà que les Forces de Seguretat de l'Estat haurien d'haver garantit «que no es produís l'assalt» i lamentà que «les Balears hagin estat notícia per aquest succés».

Sobre la situació legal de la piscina, Matas envestí amb duresa contra el Govern socialista: «El que s'ha de destacar del succeït és que el Govern de Zapatero és el que ha donat a aquesta piscina la categoria d'ús privatiu que fins ara mai no havia tingut i, ara, hauria d'haver complit allò dictat i preservar les instal·lacions d'aquest assalt», subratllà l'exministre que firmà l'ordre que el 2001 restituí la instal·lació a un particular per a un ús «general, públic i gratuït» que mai no s'ha complit.

Francesc Antich, secretari general del PSIB-PSOE i diputat al Congrés, assegurà a preguntes d'aquest diari que no s'explica «com el senyor Matas s'atreveix a fer aquesta casta de declaracions. El senyor Matas no és el més indicat per parlar, perquè fou ell qui creà el problema. El Ministeri ha donat un termini de tres mesos a Ramírez perquè presenti un projecte i es resolgui aquesta situació il·lògica. Fins aleshores aquest serà un tema conflictiu, que el Govern resoldrà posant per davant els interessos generals dels ciutadans i ciutadanes».

La diputada autonòmica del PSM Maria Antònia Vadel acusà ahir els guàrdies de seguretat que vigilaven la piscina d'agredir i provocar lesions als que reclamaren el dret de pas. La dirigent nacionalista considerà «vergonyós» el tracte donat pels guàrdies jurats als «joves» que acudiren a aquell indret. Vadell recordà que la llei fixa el dret de pas per una franja mínima de sis metres a les riberes de la mar i assegurà que el recinte de la piscina de Ramírez «no respecta» aquest precepte.

Per Vadell, després d'oferir-se aquestes explicacions, i mentre «un guàrdia civil de paisà feia fotografies de tot», set o vuit persones s'enfilaren per la roca fins al mur del recinte de la piscina i aconseguiren entrar tot i l'oposició violenta dels guàrdies de seguretat. La diputada insistí que els que entraren a la piscina «simplement exerciren el dret de pas» i considerà que seria «lamentable» que se sancionàs aquestes persones per defensar «l'interès públic en lloc de l'interès d'un particular».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris