algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
15°

Unió sense Fronteres, 13 anys d'integració

L'entitat és un exemple del que poden fer els balears per adaptar els estrangers a la nostra cultura

Sovint alguns col·lectius de nouvinguts han estat criticats «perquè no s'integren en la nostra societat i en la nostra cultura». Durant els anys vuitanta i principi dels noranta, aquest estereotip va crear una mala imatge d'alguns ciutadans de nacionalitats europees o dels Estats Units que arribaven a les Balears per passar-hi llargues temporades. En els darrers temps, aquest sentiment s'ha estès a altres col·lectius que procedeixen dels països del sud, principalment d'algunes zones d'Amèrica Llatina, de l'Àfrica, del Magreb i de la Xina o Filipines.

Tot i això, quan aquest fenomen va començar a succeir, alguns ciutadans de les nostres illes, en lloc de criticar i afirmar que «aquesta gent no s'integra», varen decidir estendre'ls una mà i ajudar-los a conèixer la nostra societat, els nostres costums i la nostra cultura. Aquests ciutadans s'articularen en associacions que han fet en els darrers temps una tasca encomiable.

Un d'aquests casos és el d'Unió sense Fronteres. La tardor farà 13 anys que ajuda els estrangers a integrar-se. Segons recorda el seu president, Rafael Xamena, «tot va començar en una xerrada en un cafè amb persones de Bèlgica, Alemanya i Anglaterra que deien que no tenien amics d'aquí i que s'avorrien. Llavors, un dels primers actes que férem fou un sopar i, sense cap mena de publicitat, reunírem 100 persones de nombroses nacionalitats».

De fet, des del principi, l'associació ha anat incorporant a la seva junta directiva ciutadans procedents de Bèlgica, França, els Estats Units, el Regne Unit, Grècia, Austràlia, Holanda, Alemanya, Suïssa i d'aquí. Segons Xamena, l'objectiu ha estat i és «reunir gent del màxim nombre de cultures possibles i integrar-los, sempre a través de la cultura de Mallorca». Amb aquesta meta, Unió sense Fronteres ha aconseguit reunir en l'actualitat un col·lectiu de prop de 300 persones de 22 nacionalitats diferents, tot i que moltes més han passat per l'entitat d'ençà de 1992.

El president de l'associació explica que durant aquests temps «hem fet excursions, conferències, visites a municipis i ajuntaments que ens han rebut amb tot els honors, com el de Porreres, i hem celebrat també les festes nacionals dels respectius països».

En total, duen a terme uns 18 actes anuals i tenen previst fer un sopar italià, visitar Alcúdia, assistir a un concert a Bunyola oferit per una orquestra que es diu Gent Gran, celebrar el 12 d'Octubre i el dia d'Acció de Gràcies, i pronunciar dues conferències, una sobre Costa i Llobera i una altra sobre La Balanguera i els seus orígens.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris