lluvia ligera
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

La xifra d'empresaris i autònoms xinesos es dispara a Balears un 56% en 7 mesos

Des de desembre han passat de ser 258 a més de 400 i han penetrat sobretot al comerç

59392

Els comerços xinesos floreixen sobretot en aquelles barriades que tenen més immigració.


El nombre d'empresaris i autònoms xinesos registrats a la Seguretat Social s'ha disparat a les Balears un 55'81% en tan sols set mesos. De fet, mentre que el 31 de desembre de l'any 2004 hi havia 258 ciutadans d'aquesta nacionalitat donats d'alta en el Règim Autònom de l'institut laboral, el 30 de juny la xifra ja superava els 400. Així, a causa d'aquest increment els residents originaris de la Xina ja són el cinquè col·lectiu més important entre els empresaris i els autònoms estrangers.

La Federació de la Petita i Mitjana Empresa del Comerç -Pimeco- ha detectat que es dediquen, sobretot, a la venda de confecció i calçat a baix preu i que han començat a vendre mobles i bijuteria, tant en el comerç minorista com en el majorista. Almanco així ho indica Àngel Pujol, secretari general de Pimeco.

Tanmateix, Pujol assenyala que la preocupació del petit i el mitjà comerç no és tant la proliferació d'aquests ciutadans com a empresaris, com les «sospitoses polítiques empresarials» que fan servir. Així, el representant de Pimeco manifesta que «actuen, en teoria, amb poc criteri empresarial, ja que en comerços que venen productes a baix preu trobes 4 o 5 persones en un mostrador, i és fàcil demanar-se si estan totes assalariades, compleixen el conveni i si tributen el que pertoca, perquè mantenir plantilles com aquestes no és bo de fer».

Fins i tot, les sospites de Pimeco van més enllà i el seu secretari general assenyala que en alguns casos, com en comerços que despatxen articles dins un garatge, hi ha dubtes que «compleixin les normatives de risc laboral».

La Federació ha denunciat aquests fets davant l'Administració, però Pujol assegura, decebut, que «hem vist en la majoria de casos una passivitat absoluta. Des de la Conselleria de Treball, ens han assegurat que hi ha dificultats per identificar-los i, en aquest sentit, trobaren un empresari que s'havia fet passar per 7 persones diferents. L'Ajuntament no hi intervé gaire i tan sols hem trobat una certa receptivitat a la Conselleria de Comerç i a la de Salut i Consum: sabem que han retirat unes remeses d'articles que es venien en aquests establiments perquè no estaven etiquetats en cap de les dues llengües oficials».

Pujol demana a l'Administració que dugui a terme més inspeccions, «ja que no es pot delegar en nosaltres aquesta funció. Pimeco fa un esforç d'integració, per evitar conflictes com els de la costa est de la Península, on els comerciants han calat foc a empreses xineses perquè amb les seves pràctiques els enfonsen el negoci. Tot i això, no és bo de fer arribar al bessó d'aquesta gent».

Quant a les zones on s'estableixen tals negocis, assegura que floreixen a la plaça de Pere Garau i als carrers de Blanquerna i de Pasqual Ribot. Aquesta profileració contrasta amb la circumstància que «en principi paguen uns lloguers desorbitats», que després de degradar comercialment el barri «es renegocien a la baixa», segons Pujol, que n'ha estat informat pels propietaris dels locals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris