muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

Manchado: «L'autèntic batle de Calvià no és Delgado. Qui mana a l'ombra és l'urbanitzador Juan Nigorra»

El cap de l'oposició reclama la intervenció de la Fiscalia Anticorrupció per aclarir el cas Thomàs

-Per què s'ha comès suborn a Calvià en el cas Joan Thomàs, segons la denúncia que heu presentat a la Fiscalia Anticorrupció?
-Si un polític o un funcionari pública accepta una donació o un regal d'un privat per cometre un acte injust, estam davant d'un suborn. Volem que el fiscal investigui si la decisió del ple de permetre la recepció de les urbanitzacions de Nova Santa Ponça i de Golf Santa Ponça ha estat a canvi de la donació d'un privat a un polític.

-Quins indicis tenen?
-N'hi ha un de fonamental. Un regidor, Joan Thomàs, abandona el seu partit dos dies abans del ple. Quan parteix, Thomàs es refereix a les discrepàncies amb UM de tema urbanístic que afecten el mateix promotor privat: Juan Nigorra Cobián, que seria el beneficiari d'aquesta operació. Si hi ha hagut cap tracte entre el senyor Nigorra i el senyor Thomàs, estaríem davant d'un delicte de suborn, comès per les dues persones.

-I per què hi ha tràfic d'influències?
-Aquest delicte es produeix quan una decisió d'un càrrec públic o d'un funcionari està influenciada per una relació particular amb el privat objecte de la decisió. És públic i notori que el batle, Carlos Delgado, i el privat Juan Nigorra són amics. Això en si no vol dir res, però hi ha més coses...

-És cert que han anat de viatge junts?
-Cert. I sé que l'Ajuntament va contractar una senyora que estava lligada sentimentalment a Juan Nigorra. I també puc dir que Carlos Delgado, la seva esposa, Juan Nigorra i la seva companya sentimental han estat de viatge junts, concretament a Londres. Si les decisions que pren el senyor Delgado respecte de les urbanitzacions de Santa Ponça estiguessin il·luminades per aquesta amistat, ens trobaríem davant un delicte de tràfic d'influències. El fiscal ha d'investigar. Dins la recepció municipal d'aquestes urbanitzacions, hi ha decisions que semblen preses per l'amistat.

-I el frau a l'erari públic?
-És ben clar, perquè aquest 2005 l'Ajuntament ha arribat a un acord que contradiu el fet que el 2003 la mateixa empresa urbanitzadora estigués disposada a pagar al voltant de quatre milions i mig d'euros per la recepció de les dues urbanitzacions de Santa Ponça, inclòs el concepte de deficiències d'aquestes urbanitzacions. Però resulta que enguany la mateixa empresa arriba a un acord per pagar només dos milions d'euros. Hi ha molts de doblers de diferència que nosaltres entenem que són un frau a l'erari públic. I no és possible que el 2003 aquestes urbanitzacions tinguin una sèrie de deficiències i dos anys després en tinguin manco. Això és que algú ha estafat l'Ajuntament. La institució ha deixat de cobrar devers 430 milions de les antigues pessetes.

-Per què l'Ajuntament té tants de problemes amb la família Nigorra?
-Els problemes amb aquesta família no són de sempre, sinó d'ara. La història de les urbanitzacions de Santa Ponça comença l'any 1974. La família Nigorra sempre ha defensat els seus interessos perquè és ben lícit fer-ho, i s'havia arribat a un acord el febrer del 2003, poc abans de les eleccions. Després hi va haver el canvi polític a l'Ajuntament, Delgado fou nomenat batle i l'acord no s'arribà a executar mai. A partir d'aquelles eleccions, i això no és lícit, l'Ajuntament abaixa les mans i passa a ser com aquell boxador que només posa la cara perquè el ventin. Els funcionaris que històricament han treballat amb els expedients de les urbanitzacions de Santa Ponça han estat apartats pel batle Delgado, jo entenc que per afavorir la part privada, presumptament, és clar. És el fiscal qui ho ha d'esbrinar.

-La família Nigorra té altres interessos, com el centre d'alt rendiment esportiu, el parc temàtic... Vós no teniu una sensació de pressió extrema?
-Tot això s'ha activat des de l'any 2003. Abans no era així. La decisió de l'antic equip de govern socialista de desclassificar 1.600 hectàrees el va afectar i ell ho va impugnar, però va acceptar la decisió final. Ara és diferent, i crec que Juan Nigorra creu que es requalificaran algunes parcel·les i ell vol ser el primer beneficiari de la llista.

-És cert que la família Nigorra féu d'amfitriona en la recepció municipal quan Delgado fou elegit batle?
-Jo no hi era, però ho he sentit a dir. També he sentit a dir que l'endemà, en una determinada finca de Santa Ponça s'hi va brindar amb cava per la victòria de Delgado. També en aquesta darrera crisi Juan Nigorra va rebre periodistes a la sala de premsa de l'Ajuntament, la qual cosa és un escàndol. El gran drama de Calvià des del 2003 és que el batle de Calvià no és Carlos Delgado: l'autèntic batle, a l'ombra, és Juan Nigorra Cobián. Els moviments que ha fet des que Delgado assumí la batlia així ho demostren.

-Vostès han defensat la moció de censura a Calvià abans del cas Thomàs?
-El Partit Socialista no ha parlat mai de moció de censura a Calvià.

-Què esperau de la Fiscalia Anticorrupció?
-Esper que prengui cartes en la qüestió. Dins la nostra denúncia, s'hi exposen fets certs i determinats indicis que fan que el fiscal hagi d'intervenir. Però, a més, ha d'intervenir perquè s'ha creat un estat d'alarma social important a dins i a fora del muncipi. Calvià és el segon municipi de les Balears. La Fiscalia ha d'actuar davant aquest cas de transfuguisme de Joan Thomàs.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris