muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Els experts responen al Govern que la construcció és el motor econòmic

Afirmen que el creixement «més potent» no és el del sector serveis

Diferents economistes coincideixen a apuntar que el motor econòmic de les Illes és la construcció, a diferència de les conclusions de l'informe de conjuntura del Govern que presentava el sector serveis com a principal dinamitzador i protagonista de la recuperació.

En aquest sentit, els economistes consultats asseguren que és evident que el sector serveis és fonamental però neguen que, segons els indicadors que ells manegen, sigui el que té un creixement més potent.

Segons l'economista Carles Manera, altres informes com el del Centre de Recerca Econòmica o el d'Hispalink, no van en la mateixa direcció que el fet per l'Executiu balear. Així, creu que la construcció és el «camp més destecat», gràcies a les polítiques de desenvolupament d'infraestructures «sobredimensionades» del Govern. Per Manera el problema de l'obra pública, serà quan d'aquí dos anys s'acabi, ja que s'està fent de forma molt accelerada i farà baixar tots els indicadors econòmics. A més, afegí, té efectes col·laterals negatius com un fort endeutament del Govern i mancances pressupuostàries a altres conselleries, com Educació o Sanitat.

«El problema no és quant s'està creixent, sinó com s'està creixent», afirma Manera. Creu que les Illes pateixen un problema econòmic estructural que el Govern no tracta, sinó tot el contrari, l'està pal·liant amb l'empenta de la construcció i «que això té els seus límits».

Per la seva banda, Antoni Riera, del Centre de Recerca Econòmica (CRE), reafirma les conclusions de l'informe de cojuntura presentat per la institució el mes de juny. Segons els indicadors analitzats pel CRE, efectivament el sector serveis té un pes sobre el PIB del 80 per cent i la construcció del 10 per cent. No obstant això, Riera insisteix que qui du el ritme de creixement és el darrer, i que així ho demostren les xifres. El director del CRE recorda com l'obra pública i l'aixecament de la moratòria el 2004, han impulsat l'activitat d'aquest sector.

En la mateixa línia s'expressà Antoni Montserrat, exdirector general d'Economia, que considera que «s'ha enganat la crisi amb el resorgiment de l'obra pública». Creu que ens trobem en una situació «d'estabilitat dins la inestabilitat» i que la problemàtica de Balears és molt més profunda. Pel que fa al sector serveis, veu curiós que després de l'eliminació de l'ecotaxa «els turistes no es peguessin per venir a les Illes». I que el Govern no hagi fet més que una política de ficció, contractant figures mediàtiques perquè aquesta publicitat sigui la solució per a un canvi de model necessari.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris