algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

El PSIB du a Fiscalia el cas Calvià per «suborn, frau i tràfic d'influències»

«L'amistat entre Delgado i Nigorra pot haver fet perdre 2'6 milions a l'Ajuntament»

97966

El portaveu del PSIB a l'Ajuntament de Calvià entregà la denúncia a la Fiscalia perquè investigui el cas Calvià.

J.T.

«Suborn, tràfic d'influències i frau a l'erari públic». Aquests són els presumptes delictes que, segons el PSIB, s'haurien comès en el cas Calvià. Els socialistes presentaren ahir denúncia a la Fiscalia Anticorrupció perquè investigui la «trama econòmica» que hi hauria darrere del canvi de posicionament de l'exregidor d'UM Joan Thomàs, que permeté la recepció de la urbanització Nova Santa Ponça, de la família Nigorra.

Segons el portaveu del PSIB a Calvià, Antoni Manchado, el frau a l'erari públic s'hauria pogut produir perquè el batle de Calvià, Carlos Delgado (PP), acceptà rebre la urbanització amb un deute dels promotors, la família Nigorra, d'1'9 milions d'euros (317 milions de pessetes) i un solar, tot i que l'any 2003 el promotor havia acceptat rebre-la pagant 4'5 milions (747 milions de pessetes) i tres solars.

«Què ha passat en aquests dos anys?», es preguntà Manchado. «Només hi ha hagut un canvi, el canvi a la batlia», es respongué. El socialista considerà «clau» que s'investigui per què l'Ajuntament «perd» 2'6 milions d'euros (430 milions de pessetes) que s'«estalvia» Nigorra.

Precisament la «relació d'amistat notòria» entre Juan Nigorra i el batle de Calvià, Carlos Delgado, és el que porta els socialistes a demanar que també s'investigui si s'ha pogut cometre un presumpte delicte de «tràfic d'influències». Un delicte que, pel PSIB, es produiria si la relació -Manchado apuntà que han compartit viatges de plaer- hagués influït en la decisió.

Els socialistes creuen que l'amistat entre el batle i el promotor explicaria que no s'hagués documentat prou l'expedient de recepció de la urbanització -no apareix cap informe de Secretaria i s'obvia un document del 2002 que hi constatava majors deficiències-, que s'hagués apartat de la negociació els funcionaris que l'havien conduïda i que, en canvi, s'hagués nomenat un advocat «inexpert» per elaborar un informe «tendenciós», que avala un suposat dret dels promotors a percebre el 10 per cent de l'aprofitament de la urbanització, uns 2'5 milions d'euros. Un dret que els Nigorra mai no havien reclamat fins que Delgado va ser batle.

El tercer presumpte delicte denunciat pel PSIB és el de suborn i es cometria quan «algú ofereix i dóna i algú accepta i rep per prendre decisions injustes». La denúncia presentada pels socialistes indica que el batle i Nigorra constataren que «els acords de govern amb UM no permetien satisfer els interessos i, presumptament, es va influir i forçar, de forma espúria, l'abandonament de Joan Thomàs, regidor per UM, d'aquesta formació».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris