algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

El Govern certifica la «lenta» recuperació dels indicadors de l'economia de Balears

L'anterior pronòstic donava per al 2005 un creixement d'entre l'1'9 i 2%, ara s'estima que serà del 2'1%

L'informe de comjuntura econòmica del Govern relatiu al primer semestre del 2005 preveu que l'economia balear continuarà el camí de la recuperació, però de «manera lenta».

El conseller d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor, informà que el pronòstic anterior per al tancament de l'exercici situava el creixement del PIB a les Illes entre l'1'9 i el 2%, i ara s'estima que pot arribar al 2'1. En tot cas, Ramis insistí que les previsions de la Conselleria són «molt prudents».

D'altra banda, les Balears s'acosten «lentament» als índexs de creixement del conjunt de l'Estat. Des de la Conselleria, informen que el canvi de metodologia en la Comptabilitat Nacional dificulta el criteri comparatiu directe, però que s'ha passat d'un diferencial d'1'6% durant el primer trimestre del 2003, a un del 0'7 durant el segon.

Les previsions a l'alça del Govern obeeixen al bon comportament de les activitats turístiques, el comerç i la banca, que representen un 80% del PIB balear. Segons l'informe realitzat, l'àmbit dels serveis va ser el més dinàmic durant el primer semestre del 2005, amb un creixement interanual del 2'2% i «és l'únic que, pel seu pes, pot arrossegar l'economia», afirmà Ramis.

Durant els sis primers mesos, l'afluència turística fou un 2'3% superior a la del 2004. Tot i que per ara les xifres referents a preus i ingressos hotelers, segons l'Executiu, no registren variacions sensibles respecte de l'any passat, el conseller insistí en el fet que octubre i novembre seran els mesos «clau» per a una valoració final d'aquests indicadors.

Encara que l'IPC balear continuï per sota de la variació estatal, Ramis alertà de l'alta inflació en el transport i en l'àmbit d'hotels, bars i restaurants. El primer té molta relació amb la insularitat i l'altre, amb la competitivitat dins el món turístic.

La major activitat en general de l'economia afavoreix també el sector financer. En termes constants -sense inflació- el mercat creditici s'ha accelerat gràcies als baixos tipus d'interès i a l'increment de la població ocupada, entre altres factors.

Per altra banda, les xifres assenyalen una millora en la tendència a les Balears tant en la branca de la indústria com de l'energia. Tot i així, el conseller tornà a remarcar que ho fan d'una manera «lleugera». Aquesta tendència es deu a una millor activitat econòmica i a l'augment de població i de la despesa familiar.

Així mateix, l'informe reflecteix la recuperació de la construcció, com també un creixement continu del preu mitjà de l'habitatge. A Mallorca, els indicadors d'ocupació i de facturació elèctrica mostren l'avanç d'aquesta activitat. No obstant això, el titular d'Economia declarà que part d'aquesta creació de llocs de feina ha estat conseqüència del procés de regularització d'immigrants. Afegí que dos terços de l'activitat són d'iniciativa privada i la resta correspon a obra pública.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris