nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
16°

Multes de fins a 300 euros als conductors que no usin cinturó o parlin pel mòbil

Les noves sancions als infractors de trànsit entren en vigor dimecres

M.FUENTES. Palma.
Conduir parlant pel mòbil, anar sense cinturó de seguretat o emprar detectors de radars es pagarà més car a partir de dimecres que ve. La multa, que fins ara era d'un màxim de 90 euros, podrà arribar fins als 300 i les autoritats de trànsit podran decretar, a més, la retirada del permís de conduir entre un i tres mesos.

L'increment de les sancions és conseqüència de la nova llei del carnet de conduir per punts, aprovada el 30 de juny. Encara que no entrarà en vigor fins l'any vinent, la secció que adapta l'import de les multes d'una dotzena d'infraccions al nou model sí que ho farà el 10 d'agost.

Fonts de la Delegació de Govern a Balears declararen a aquest diari que la nova normativa és un tema coercitiu molt important pel que fa a les sancions, ja que aquestes incideixen directament en les causes que ocasionen els accidents mortals, per exemple conduir sense cinturó. Les mateixes fonts insisteixen que dels 11 morts per accidents de trànsits que hi va haver a les Balears el juliol, sis víctimes no duien fermat el cinturó de seguretat.

Les infraccions més castigades són les que més morts provoquen en carretera i per poder restar punts, havien de ser tipificades com a greus. A més de les infraccions citades anteriorment, la reforma de la normativa eleva també de lleu (fins a 90 euros) a greu (entre 90 i 300 euros) no dur la cadireta infantil, conduir amb els auriculars posats, no passar la ITV, circular amb el permís caducat i anar en moto sense casc.

En el cas del cinturó de seguretat, si és el passatger qui no el du fermat, la multa serà per a ell, mentre que en el cas del casc, encara que sigui l'acompanyant qui no el dugui, la sanció serà per al pilot.

La reforma eleva també de greus a molt greus comportaments com els de circular per autopistes o autovies amb un vehicle que no estigui autoritzat per fer-ho o no dur matrícula al cotxe. A partir de dimecres, ambdues infraccions estaran sancionades amb entre 301 i 600 euros i comportaran una retirada de carnet d'entre un i tres mesos.

El propietari d'un vehicle que no identifiqui a qui el menava quan es cometé una infracció haurà de pagar el doble de l'import previst per a aquesta, amb un mínim de 301 euros i un màxim de 1.500, a més de perdre la llicència per entre un i tres mesos.

Un altre canvi important és el que afecta els conductors sense carnet. Se'ls retira el permís, però la multa és de 301 a 1.500 euros més la impossibilitat d'obtenir el permís en dos anys. Trencar la suspensió temporal del carnet se sanciona amb un any de suspensió la primera vegada i dos anys, la segona.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris