muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

El juliol es recolliren al litoral i les platges 76.910 quilos de residus

La xifra s'ha reduït 20.000 kilos respecte el mateix mes de 2004

Els 40 vaixells del Govern balear que treballen al litoral i les platges de les Illes varen recollir, durant el mes de juliol, 76.910 quilos de residus.

El conseller de Medi Ambient, Jaume Font, presentà ahir les xifres, que mostren una reducció respecte el mateix mes de l'any passat d'uns 20.000 quilos. No obstant això, Font afirmà que tot i la disminució continuen sent massa tones i que des de la Conselleria continuaran «molt pendents».

El total acumulat d'enguany suma ja 100.761 kilos, fet que suposa gairebé un 25 per cent menys que de juny a juliol de 2004. Del total de residus recollits al conjunt de Balears, un 33 per cent han estat plàstics, un 31 per cent fustes, un 17 per cent de matèria orgànica, un 10 per cent d'algues, un 1 per cent d'olis i la resta altres materials no especificats. A totes les Illes, excepte a Eivissa, la quantitat de plàstics ha augmentat. Font explicà que part d'aquest increment ve donat pel fet que durant l'hivern amb el refredament de l'aigua el plàstic s'enfonsa i torna a surar amb l'arribada de la calor, cosa que fa que estiguin recollint-ne part del que ja està dins el mar fa algunes temporades. A la Pitiüsa gran i a Menorca la matèria predominant és la fusta.

Font afegí que la reducció en el nombre de quilos no hauria estat possible sense la col·laboració ciutadana que «està sent molt més gran del que ens podem pensar», assegurà.

Durant aquesta campanya, s'han afegit a les tasques de neteja sis vaixells més en el mes de juliol. Tres d'ells ja estaven prevists, tal com es va fer l'any passat, i els altres actuen a Cala Rajada, Sóller i Menorca. Això ha propiciat que es mantingui la tendència de l'any anterior per aquest mes, en el qual s'ha tornat a produir una pujada de les recollides respecte el juny, d'uns 33.000 quilos.

Font va fer referència també a la plaga de grumers que s'esperava arribàs a les nostres costes. «Finalment, i gràcies al fet que els corrents es van mantenir, no ha estat tan important com s'esperava», explicà. De fet la matèria orgànica només ha ocupat el segon lloc de les recollides a Menorca, i a la resta d'illes el tercer.

Per la seva banda, el director de l'Institut de promoció turística, Ibatur, Raimundo Alabern destacà «l'enorme valor» de cara al turisme que està tenint la tasca de recollida de residus. Segons les enquestes que realitza el seu departament, «tant el turista com els residents aprecien la recuperació de la qualitat de les aigües», afirmà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris