nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

Medi Ambient i la UIB creen un observatori sobre canvi climàtic

L'organisme científic assessorarà el Govern i ja farà propostes el mes vinent

El conseller de Medi Ambient del Govern, Jaume Font, i el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Avel·lí Blasco, varen signar ahir un conveni pel qual l'Executiu finançarà el recent creat Observatori del Clima a les Balears (OCLIB).

En concret, els pròxims 24 mesos la UIB rebrà del Govern 150.000 euros perquè aquesta oficina científica informi la Conselleria de Medi Ambient i altres departaments sobre els efectes prevists del canvi climàtic a Balears i recomani una sèrie d'accions per dur a terme dins del marc del protocol de Kyoto.

Font va explicar que el conveni «és una passa més de les que vàrem anunciar dia 6 de juny (l'endemà del dia del canvi climàtic) i suposa, juntament amb la cama tècnica i política, la cama científica de les nostres actuacions». El conseller va explicar que entre les funcions del nou organisme hi haurà la d'assessorar el Govern «per indicar cap a on cal dur les polítiques sobre canvi climàtic».

Aquest observatori estarà format bàsicament pels experts del departament de Física de la UIB, entre els quals es troba el professor de Meteorologia Romualdo Romero. Font va assegurar que l'equip està compost per «personal investigador de reconegut prestigi» que haurà d'assessorar «no només la Conselleria de Medi Ambient, sinó que també altres conselleries implicades (com la de Transport i Obres Públiques)». Igualment, Font va recordar que la conselleria d'Interior té signat un conveni amb l'Institut estatal de Meteorologia (INM), amb la qual cosa, «el Govern disposarà de la màxima informació sobre el tema».

Per la seva part, Blasco va mostrar la seva «satisfacció» per la firma del conveni i va confirmar que els membres de l'observatori constitueixen «un grup molt potent de recerca en el camp del canvi climàtic», en la línia del compliment «del protocol de Kyoto». El rector es va mostrar a favor d'«aprofitar sinèrgies» i va anunciar que les primeres propostes concretes de l'observatori es presentaran el proper mes de setembre.

Finalment, Romero va assenyalar que «haurem de regionalitzar els models de simulació del clima, ja que actualment representen l'evolució a grans regions, com ara la Mediterrània, però ara s'haurà d'aplicar en una àrea molt petita i complexa, com són les Balears». «D'aquesta manera -va concloure Romero- es potenciaran les línies d'investigació dins del camp del canvi climàtic a les Illes Balears».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris