algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

Govern i Generalitat coincideixen a exigir la meitat del que recaptin

El PSIB rebutja que el model de finançament s'inclogui a l'Estatut

El model de finançament autonòmic continua generant reaccions entre la classe política. El Govern balear reivindica un sistema similar al que exigeix la Generalitat de Catalunya, que vol establir un sistema per quedar-se la meitat del que recapti pels imposts sobre l'IVA, l'IRPF, successions i també els tributs especials.

La diferència entre ambdues institucions és que l'objectiu dels catalans és caminar cap al concert econòmic i, en un futur, poder negociar amb el Govern central l'aportació al conjunt de l'Estat.

L'Executiu illenc no va tan lluny. D'altra banda, el Consolat encara no té clar si el futur model de finançament s'ha de definir o no en el nou Estatut d'Autonomia. El PSIB-PSOE rebutja aquesta possibilitat. En aquest sentit, el portaveu del Govern, Joan Flaquer, va advertir que tant el comitè d'experts de la reforma estatutària com la ponència parlamentària constituïda amb aquesta finalitat «s'han de pronunciar sobre l'esmentada qüestió. Mentrestant, el conseller d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor, continua treballant en la concreció del model de finançament i la compensació del dèficit en matèria de sanitat i d'educació.

Per la seva part, el secretari general del PSIB, Francesc Antich, reiterà ahir que la proposta d'un nou sistema territorial de finançament ha de consensuar-se entre les comunitats autònomes i va considerar que els diversos estatuts d'autonomia no han de precisar «exactament» com ha de ser aquest model. Amb referència al model de finançament, inclòs dins de la reforma estatutària, proposat per la Generalitat catalana, el líder dels socialistes balears va opinar que «no es diferencia molt» del proposat per Ramis d'Ayreflor, que demanava la creació d'una agència tributària pròpia de la Comunitat.

Antich indicà que el sistema català «aniria molt bé a les Balears», però remarcà que aquesta qüestió s'ha de debatre en una mesa composta per totes les comunitats autònomes i no a través de negociacions bilaterals amb el Govern de l'Estat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris