algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

L'economia balear arrenca lenta i es preveu que creixi un 2% el 2005

La Cambra de Comerç presenta les dades de la conjuntura sectorial

La Cambra de Comerç de Balears manté les previsions de creixement econòmic, que estima que seran enguany d'un dos per cent, malgrat que l'arrencada està sent lenta en tots els sectors.

Un dels protagonistes d'aquesta pujada és la construcció, que s'ha reactivat gràcies a la supressió de les moratòries, la confiança dels inversors, els tipus d'interès baixos, la facilitat d'endeutament i l'allargament de les hipoteques. L'evolució positiva d'aquest sector es dóna tant en la construcció privada, impulsada sobretot pels habitatges plurifamiliars, i dels quals es visaren un 64,7 per cent més que en el 2003, com per l'impuls de l'obra pública. Aquesta darrera continua imparable i assoleix la xifra de 931,7 milions d'euros, fet que suposa un 59,9 per cent a causa de l'obra civil i finançada per l'Administració pública.

La dada menys favorable és com sempre la del preu mitjà de l'habitatge, que en el cas de l'obra nova, està en els 2.065 euros per metre quadrat, quasi un 15 per cent més que l'any anterior.

Les perspectives en el sector serveis en general són bones, ja que tant la facturació elèctrica com les matriculacions creixen durant el primer trimestre de l'any. També ho fan les vendes del comerç minorista, que el febrer són un 8,3 per cent superiors a les registrades el 2004. Tot això té les seves conseqüències en la despesa privada per persona, que ha crescut un 7,5 per cent durant el quart trimestre. El sector turístic, per la seva banda, és un dels que apunta major recuperació en les seves xifres i tancà el 2004 amb millors resultats que l'any anterior. Pel seu pes dins l'economia balear, es preveu que sigui un dels impulsors del creixement, malgrat l'estancament dels ingressos.

La Cambra de Comerç estudia també les perspectives dins la indústria. Aquestes continuen sent positives i consoliden la recuperació que començà el 2004, encara que la població ocupada només augmentà un 0,4 per cent. Així, cresqueren les exportacions tant de calçat com de mobles i hortalisses. L'índex de producció i de preus industrials s'incrementaren un 10,1 per cent i un 1,9 per cent respectivament. La institució balear conclou que, en general, l'any 2005 serà millor que l'anterior.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris