algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

Coordinació al camp base: feina estratègica

Els metges de l'hospital de Periche confirmen el principi d'edema pulmonar de Jopela

Són les 11.00 hores. A la tenda de comunicacions d'Alpine Ascents International, la coordinadora de camp base, Ellye Henke, i el doctor Frederick Declerck intenten connectar amb els guies del camp 2, on sembla que un xerpa té greus problemes intestinals. Els símptomes són, probablement, d'un atac d'apendicitis. No es pot perdre temps i convé evacuar immediatament el malalt cap a l'hospital de Periche.

«Els problemes mèdics són els assumptes més pesats de la meva tasca», declarà Ellye, una dona de mitjana edat i de pell colrada per les muntanyes d'Alaska i el Canadà. «Aquesta és la meva cinquena expedició a l'Everest», afegí disgustada. Justament, el dia que ens acostam a ella per conèixer de prop la complexa realitat de les expedicions comercials, ens trobam amb una emergència que tot just acaba d'activar-se. «Així són les coses», diu en un castellà «tex-mex».

Alpine Ascents International és una de les empreses d'esport-aventura més prestigioses del mercat mundial. Organitza trékkings per l'Himàlaia i els Andes, a més d'ascensions a algunes de les muntanyes més importants de la Terra. Els seus clients no són, per regla general, alpinistes professionals. Tan sols clients amb coratge i doblers suficients per pagar els 60.000 dòlars que val pujar a l'Everest a través d'una expedició comercial.

Devers 12 clients confien en el prestigi d'aquesta empresa per poder fer cim a mitjan mes de maig. Quatre guies d'alta muntanya i 18 xerpes d'altura faran tot allò que puguin per fer realitat el somni del grup. «Enguany tenen molta experiència. Són un grup d'escaladors que ja ha pujat el Mount Vinçon (Antàrtida) i l'Aconcagua (Argentina). Altres anys és pitjor, a alguns els hem d'explicar com posar-se els grampons o com fer servir el piolet», manifestà la coordinadora de camp base d'Alpine Ascents.

Ellye és una dona tranquil·la i afable, però la seva manera de parlar i de moure's delaten el seu autèntic caràcter, enèrgic i emprenedor. Ella controla els comptes de l'expedició i resol, des de la seva central de comunicacions, tots els imprevists que es van produint a mesura que avança el grup. «Ara es troben al camp II i muntaran el III; fins d'aquí a quatre dies no tornaran», explicà. De fet, totes les tendes del camp base són buides i els cuiners jeuen tranquils a l'exterior.

Una ràdio i un ordinador connectat via satèl·lit són les armes que fa servir Ellye per a la seva feina, a més dels braços amb els quals dóna ordres enèrgiques al grup de xerpes que roman al camp base. «Cada dia t'aixeques amb una nova sorpresa, no pots badar ni un segon. Al cap i a la fi, ets responsable d'un bon grapat de persones».

Ens acomiadam d'Ellye Henke, que no se separa de la ràdio, mentre ens suggereix tornar un altre dia i parlar amb els guies. «Així és la vida», exclamà mentre alternava la nostra conversa amb el guia del camp 2. L'evacuació del xerpa és imminent.

Mentrestant, Oli i «els dos Tolos» gaudeixen dels seus dies de descans abans de reiniciar l'atac a la gran muntanya, fet pel qual s'han hagut de reorganitzar a partir de la retirada de Jopela, afectat d'un principi d'edema pulmonar. Els informes meteorològics desaconsellen qualsevol intent de progressió cap al camp III, a 7.200 metres d'altura. Llargues hores de lectura i tertúlies omplen ara les hores mortes abans de tornar a l'acció.

Jopela es comunicà ahir amb la resta del grup des de l'hospital de Periche. Els metges li han confirmat el principi d'edema pulmonar a causa d'una forta infecció pulmonar. L'escalador haurà d'estar almanco cinc dies a l'hospital fins a rebre l'alta, i després haurà de baixar fins a Namche Bazar (3.460 m), on haurà de completar el seu procés de recuperació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris