algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

El Govern diu que el nou augment de població «exigeix» més finançament

Munar troba que la immigració «és preocupant» perquè dificulta la sostenibilitat

J.TORRES./LL.L. Palma.
L'increment de població registrat a les Balears -s'ha arribat als 980.472 habitants l'any 2005 i els estrangers ja representen un 15'8% del total- és motiu suficient, segons el Govern, per «adaptar» els criteris de finançament estatal dels dos serveis bàsics, Educació i Sanitat, a la nova situació. De fet, aquesta serà la principal reivindicació que defensarà el president del Govern, Jaume Matas, a la futura conferència de presidents.

Matas recordà ahir que les Illes continuen registrant l'increment de població més alt de l'Estat (va augmentar un 2'6% el 2004, mentre que l'increment estatal fou de l'1'8%) i tenen el major percentatge d'estrangers (un 15'8%, duplicant gairebé la mitjana estatal, del 8'4%) i advertí que aquesta situació té un cost. «La necessitat d'haver d'atendre a tota aquesta gent que ha vengut a les Balears», assegurà Matas referint-se a l'atenció educativa i sanitària, «és un factor que ha canviat substancialment els paràmetres inicials pels quals es va acordar l'actual sistema de finançament», aprovat l'any 2002.

Segons el cap de l'Executiu, aquestes «variables noves -un creixement de la població més important que el de la resta de l'Estat- han alterat les circumstàncies inicials» i «exigeixen l'adaptació del repartiment inicial a la realitat d'avui».

D'altra banda, la presidenta del Consell Insular de Mallorca (CIM), Maria Antònia Munar, també es va pronunciar, preocupada, sobre les noves dades de l'Institut estatal d'Estadística (INE).

Munar va recordar que «fa tres anys fer una anàlisi d'aquesta situació era racista i xenòfob», en referència a les crítiques llençades contra ella per un discurs que alertava de les conseqüències de la immigració. La presidenta, de fet, va defensar que llavors «era necessari prendre mesures» davant un fenomen que «causa problemes sanitaris». En aquest sentit, Munar va apuntar que els immigrants, en especial els nins i nines, «necessiten vacunar-se».

La dirigent d'Unió Mallorquina també va assenyalar que amb la immigració «tenim un problema d'educació», ja que «som més gent necessitam de pujar el nivell». En definitiva, va assegurar que «l'augment poblacional és preocupant».

Per últim, va recordar que aquest fenomen obliga a fer més habitatges i més infraestructures, i dificulta la sostenibilitat mediambiental. De fet, Munar va criticar que «els que demanen papers per a tothom són els que després ens demanen que no hem de créixer més i això si s'aconseguís seria un miracle».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris