algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

El conflicte del hàndling es resol i la tranquil·litat torna a tots els aeroports

Els sindicats desconvoquen la vaga en arribar a un acord amb la patronal i Aena

71142

El que s'esperava com un pont caòtic, sembla que recupera la normalitat.

Dos dies abans de fer-se efectiva la convocatòria de vaga en el sector del hàndling, patronal, administració i sindicats han arribat a un acord satisfactori que torna la tranquil·litat a tots els aeroports.

CCOO, UGT i USO desconvoquen així la vaga prevista pels dies 29 d'abril i 4 maig que afectava més de 3.500 treballadors de les Illes. Els representants sindicals s'han mostrat satisfets pel pacte aconseguit, que reconeix totes les seves reivindicacions. D'aquesta manera veuen acomplerts els objectius que perseguien.

Amb aquestes negociacions s'ha arribat a dos acords bàsics. Per una banda, amb l'associació d'empreses de serveis d'assistència en terra als aeroports (Aseata), s'estableix el compromís de signar abans de l'1 de juny de 2005 un conveni marc que reguli el sector. Aquest haurà d'incloure les pautes a seguir per a la subrogació dels empleats garantint la seva estabilitat laboral. En aquest sentit, es pendrà com a referència el preacord al qual es va arribar el passat 4 d'abril, entre sindicats i l'empresa Ineuropa Hàndling, per a la signatura del primer conveni col·lectiu.

Per altra banda, amb Aena es pacta fer les modificacions necessàries en els plecs dels concursos per accedir a les concessions de hàndling aeroportuari, de tal manera que cap empresa que no es vinculi com a mínim al conveni marc estatal no pugui accedir-hi. Aquestes bases pels concursos han d'estar llestes abans de final d'any, ja que en alguns aeroports estan a punt de finalitzar els contractes amb els operadors de hàndling.

A més, s'ha definit el mapa real de concessions, en el qual l'aeroport de Palma tindrà només les dues actuals, com exigien els sindicats. El darrer aspecte amb què s'ha compromès l'administració i fer l'autoregulació de les empreses d'autohàndling.

Jaume Grimalt, coordinador del sector aeri d'USO, expressà la satisfacció del sindicat per les condicions aconseguides. No obstant això, creu que ha arribat tard, ja que des de la liberalització del sector l'any 1996, estaven exigint la seva correcta regulació. Afegeix que és molt important la implicació de l'administració que garanteix la correcta aplicació de tot el que s'ha pactat.

Des de CCOO a les Illes, Carmen Díaz afirma que aquest conveni era necessari per evitar la desregularització que s'estava produint des de l'inici del lliure mercat en el hàndling.

El conveni fixarà els increments salarials, les jornades, els períodes de vacances i d'altres condicions socials, com la conciliació de la vida familiar i l'acumulació d'hores de lactància. D'aquesta manera els objectius marcats pels sindicats es compleixen i recullen millores per a tots els treballadors del sector del hàndling.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris