algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Els 'savis' de l'Estatut volen canviar la denominació 'Síndic de Greuges'

El nom 'és massa català'i proposen el de 'Defensor de les Franqueses'

En el cas que els grups parlamentaris facin cas de les darreres recomanacions del comitè de «savis» de l'Estatut, la denominació de Síndic de Greuges -figura autonòmica equivalent al Defensor del Poble- passarà a la història. El mateix podria succeir amb l'adjectiu «insular», que ara com ara acompanya els consells.

La comissió d'experts es reuní ahir a Eivissa, on dedicà el dia a disquisicions semàntiques. Sis dels vuit «savis» que hi participaren consideraren que «Síndic de Greuges» és un nom «massa català». Per aquest motiu, suggeriren el de «Defensor de les Franqueses». Segons explicà la vicepresidenta del Govern balear, Rosa Estràs, que presidí la trobada, aquesta darrera expressió «està molt més arrelada en la història de les Illes». La denominació proposada per la majoria de la comissió assessora es refereix al Consell de les Franqueses, és a dir, a les llibertats i als privilegis que tenien les Illes respecte de la Corona durant el segle XIV.

Quant al noms que ha de rebre el consell de cada illa, els «savis» mantenen una posició unànime: «el terme 'consell insular' suposa una redundància innecessària». Si les seves observacions són ateses pels partits polítics, quan s'aprovi la reforma de l'Estatut, hi figuraran com a designacions oficials: Consell de Mallorca, de Menorca i d'Eivissa i Formentera.

Respecte de les màximes institucions de cada illa, els experts prengueren una altra decisió: impulsar la modificació de l'article 18 de l'actual Estatut perquè els consells es considerin entitats pròpies de la Comunitat Autònoma. La ponència parlamentària encarregada de debatre la reforma, que es reuní ahir a la Cambra, també aposta per canviar el punt esmentat.

A més, els grups polítics consideraren oportú incloure en l'article 10, dedicat a les competències exclusives de la CAIB, la creació de la Policia Autonòmica. En pròximes trobades, s'intentarà concretar quines han de ser les reivindicacions estatutàries de les Balears en matèria competencial.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris