algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
13°

Jopela es fa fort i es nega a anar a l'hospital

L'escalador diu que se sent «pressionat» per seguir i desobeeix les recomanacions del metge

85282

Els xerpes no s'acaben de creure la caparrudesa del mallorquí.

«De cada vegada entenc manco aquests occidentals», afirmà ahir Pasang Sherpa, «sirdar» o cap dels xerpes en l'expedició mallorquina a l'Everest, en veure Jopela «aparentment» recuperat del principi d'edema pulmonar que li havien diagnosticat dimarts. Mentrestant, una nova tempesta de neu envolta el camp base, a 5.300 metres d'alçada, als peus de la cascada de gel del Khumbu.

Un beuratge miraculós, inspirat en les recomanacions de la International Association Altitude Mountain -IAAM-, donà prou forces a l'escalador per desobeir les ordres del metge de l'expedició, Jaume Borràs Simonet, el qual li havia ordenat que romangués una setmana per davall dels 4.000 metres i es negàs a abandonar el camp base. Tanmateix, Jopela reconegué ahir que se sentia «pressionat» a continuar endavant i, per aquest motiu, descartà baixar a l'hospital de Periche i sotmetre's a tractament.

El «tractament de xoc» que rebé despús-ahir consistí en 8 mil·ligrams de dexametasona, 10 de nifedipino, 250 d'acetazolamida i unes inhalacions de salbuterol, un còctel de medicines que li atorgà en tan sols 24 hores un estat de benestar absolut. Convé recordar que fa just dos dies, l'expedicionari gairebé no podia respirar, qualsevol petit esforç era un drama per a ell i, a més, tenia una tos insuportable. Però ahir Jopela havia reviscolat. És clar que els pròxims dies seran decisius per comprovar de manera definitiva l'estat de salut de l'escalador i, alhora, les seves possibilitats de donar suport a la resta del grup en el seu intent de fer cim al sostre del món. Les pròximes jornades també seran clau per dictaminar si l'actitud de Jopela és d'autèntic coratge o de pura inconsciència.

Val a dir que la situació és complexa. Si bé els companys d'expedició de Jopela entenen la seva posició, no la comparteixen del tot. Per sort, l'actitud solidària i respectuosa d'Oli i «dels dos Tolos» no està afectant la cohesió del grup.

Mentrestant, l'expedició «Mallorca a dalt de tot. Everest 2005» comença un nou període de descans de cinc dies. Les darreres prediccions meteorològiques desaconsellen qualsevol intent de progressió cap al camp III (7.200 m) -la passa següent del grup- a través de la vall del Silenci fins a la paret del Lothse, ja que durant els pròxims dies s'esperen precipitacions fortes en forma de neu i vents forts al voltant del massís del Sagarmatha/Txomolungma. Oli, «els dos Tolos» i ara també Jopela hauran d'esperar fins diumenge per prendre una decisió. Més o manco d'aquí a tres setmanes s'obrirà el que s'anomena «la finestra», un període en el qual se solen registrar les condicions meteorològiques ideals per atacar el cim. La data se situa entre el 18 i el 23 de maig.

Fins que arribi aquest moment tan important, hauran d'anar fent passes per guanyar altura i per aclimatar-se com més aviat millor, a fi de trobar-se en el millor estat possible quan la finestra s'obri i se'ls plantegi el repte de fer cim i d'oferir la bandera de Mallorca a la deessa mare de la Terra.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris