algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

Deu detinguts per l'assassinat a tirs d'un empresari a Eivissa el 2004

López fou mort per les relacions amb l'exal·lota del cap d'un clan

Vuit mesos d'investigacions ha necessitat la Guàrdia Civil per aclarir el crim d'un empresari madrileny que sopava en un restaurant d'Eivissa i va ser tirotejat per quatre encaputxats.

Ahir matí el delegat del Govern, Ramon Socias, i el cap provisional de la Guàrdia Civil de Balears, el tinent coronel Luis Cuadri, donaren compte dels detalls de l'«Operació Lapunta» en una roda de premsa celebrada a Palma. Socias destacà que la brutalitat del crim -«una cosa poc habitual a les nostres Illes»- va deixar clar des del principi que la banda que havia matat José Luis López Gazado «era molt perillosa».

Les indagacions foren molt complexes i a més de la Policia Judicial de Balears, també hi participaren efectius de la Unitat Central Operativa de la Direcció general, amb seu a Madrid. La víctima mortal del tiroteig formava part de la banda mafiosa que l'assassinà, segons va confirmar ahir Socias, i la seva dona i els seus fills foren extorsionats en les setmanes següents al tiroteig.

J.M.C.P., de 37 anys, era el cap de la banda, i els seus lloctinents a Toledo eren M.A.S.D., de 31, i A.G.C.R., de 36. A Madrid actuaven V.D.V., de 30; F.R.D.D., de 32; J.F.R.P., de 35; M.S.L.C., de 40; D.H.G.N., de 35 i G.L.C., de 39. L'últim implicat, F.J.G.A.B., de 37, va ser arrestat a Màlaga. Dels deu implicats, vuit són espanyols i dos colombians. A mesura que es va anar estrenyent el cèrcol es descobrí que l'organització mafiosa es dedicaven a l'extorsió, el tràfic de drogues, la falsificació i la venda de cotxes de luxe robats, entre altres actes delictius. Anaven armats, i extremadament violents. Utilitzaven plaques falses de policies, i esgrimint les seves pistoles atracaven altres traficants. Es quedaven amb les partides fent-los creure que havien caigut a les mans de la Policia, i els mafiosos afectats no interposaven denúncia perquè hi tenien molt a perdre.

Recentment, la Benemérita reuní suficients proves contra els deu detinguts i es posà en marxa l'operació. La Unitat Especial d'Intervenció (UEI) de Madrid fou l'encarregada d'irrompre als xalets i pisos que ocupaven. Tot va ser tan ràpid que no pogueren oferir resistència, malgrat el fet que hi anaven fortament armats. En el seu poder es trobaren pistoles de divers calibre, munició, armes llargues, armilles antibala, sirenes policials, passamuntanyes, caretes de làtex, guants, placa falsa del Cos Nacional de Policia, 25.950 euros, diversos quilos de droga i documentació falsificada.

Luis Cuadri explicà ahir que encara falta per determinar qui va disparar repetidament contra l'empresari al restaurant de Sant Josep. A més, desvelà que la pistola de la qual procedien els trets que van acabar amb la vida de l'empresari ha estat recuperada, en concret en un xalet d'Illescas (Toledo).

Sobre el mòbil del crim, Cuadri insistí que va ser la gelosia. L'«error» de l'empresari fou relacionar-se amb l'exal·lota del cap del seu clan, la qual cosa va enemistar els dos barons. Els assassins, l'agost passat, viatjaren expressament a Eivissa per matar-lo mentre sopava i després tornaren a la Península.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris