nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín:

Patates i sabates lideren l'exportació balear

En el sector del moble, les inversions turístiques disparen les seves vendes exteriors

M.Q./E.D.Palma.
Les patates dins el sector de mercaderies agràries i el calçat dins els principals béns industrials són els productes que més exportà Balears entre gener i novembre del 2004, segons l'informe de conjuntura econòmica de les Illes que ha presentat la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació.

La collita de patata del 2004 ha estat la major dels darrers 20 anys, amb 33.500 tones, i la collita destinada a l'exportació al Regne Unit i a països escandinaus ha ascendit a 24.630 tones, un 42% més que el 2003, arribant a un valor de 13,2 milions d'euros, fet que ha suposat un increment del 62,5%.

La directora general d'Economia, Maria Marquès, assegurà que «encara que és molt complicat per als mercats exportar productes agraris a causa de l'estricta normativa sanitària, s'ha arribat a un grau molt elevat d'especialització en els conreus de patata, que donen un producte molt valorat fora, que cada any augmenta el nombre de tones que exportam».

Les exportacions de formatges i dels seus derivats, procedents quasi en la seva totalitat de la planta Kraf de Menorca, varen caure considerablement per la crisi que pateix la multinacional.

Les exportacions de goma de garroví, destinada especialment a la fabricació d'estabilitzants del Japó i Alemanya, suposaren 7,1 milions d'euros, 22,6% menys que el 2003.

D'altra banda, el descens de la venda d'ametla a l'exterior és conseqüència directa de la bona producció balear i la mala campanya de la península, per això molts productors estatals han comprat ametles balears. Quant a les vendes a l'exterior de vi, es varen incrementar un 23,3%, amb 1,6 milions d'euros.

Els principals béns industrials que exporten les Illes són cuiro, calçat, roba, bijuteria, joieria, aixetes i mobles. En aquest sentit, l'informe destaca el sector del calçat com el més important en vendes. De gener a octubre de 2004, se superaren els 120 milions d'euros, un 10,9 per cent més que el mateix període de l'any anterior.

França, Itàlia i el Marroc són els principals clients de les Balears. Ha estat gràcies al disseny de les peces i a l'important know how que els nivells de competitivitat a Europa s'han mantingut. L'alça de l'euro no ha afectat les exportacions als Estats Units, que són el país fora de la UE on més es venen els nostres produtes, però sí que ha influït en el descens dins els països asiàtics. Al Japó han caigut un 26,4 per cent i ha afavorit les exportacions que fan aquests països.

Un altre dels factors a destacar és la important pujada en el valor de les exportacions de mobles, que ha estat del 126,5 per cent, i se situa en 11,3 milions d'euros. Les inversions de cadenes hoteleres amb seu a Balears han propiciat aquest increment. Només a República Dominicana i Mèxic acaparen un 70 per cent d'aquestes vendes.

Altres àrees com la roba i les aixetes s'han incrementat, mentre que cuiro i bijuteria descendeixen. Aquesta darrera, condicionada per la pujada del petroli, la debilitat del dòlar i la competència asiàtica.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris