algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Dia trist: Jopela es retira a l'hospital

L'afecció que pateix l'escalador es podria complicar i derivar en un edema pulmonar agut

JUAN CARLES PALOS, Enviat especial a l'Everest

Avui és un dia trist per a l'expedició mallorquina a l'Everest. Jopela es retira a l'hospital de Periche per recuperar-se de la seva afecció pulmonar, que podria derivar en un edema si no es cura bé. La decisió, sempre dura, la va prendre l'alpinista per recomanació del metge de l'expedició, Jaume Borràs, després d'una llarga conversa telefònica de dotze minuts.

Jopela haurà de romandre un parell de dies al centre de l'Himalayan Rescue Association (HRA), fet que li podria suposar haver de renunciar a qualsevol opció a fer cim. Tanmateix, l'única possibilitat de millorar és perdre altura i mantenir-se per sota dels 4.000 metres almenys una setmana.

Ahir migdia es visqueren escenes emocionants al camp base, tot i que Oli i «els dos Tolos» (Quetglas i Calafat) encara confien a poder coronar l'Everest «tots quatre junts». Tanmateix, per molt aviat que es recuperi, Jopela haurà perdut prop de 15 dies d'aclimatació. Els expedicionaris tenen previst fer cim entre el 17 i el 25 de maig.

Ahir mateix, els xerpes pujaren fins al camp II devers 40 de les 76 botelles d'oxigen que es faran servir per atacar el cim. Mentrestant, l'animació ha tornat al camp base. La majoria d'expedicions -devers 300 persones, entre xerpes i alpinistes- es començaren a replegar ahir horabaixa per aixoplugar-se de la potent tempesta que s'espera per a avui.

Així ho feren Oli i «els dos Tolos» que, després d'haver dormit a 6.400 metres al camp II i haver fet una aproximació fins als peus del III, baixaren ràpidament fins al camp base. Mentrestant, l'eixordadora veu del Khumbu es va fer sentir per tota la «ciutat de niló». Les contínues allaus per les parets del Pumori, l'espatla oest de l'Everest i del Nuptse amenaçaren constantment la base de la glacera.

D'altra banda, els membres de l'expedició provaren les màscares i reguladors que faran servir amb l'oxigen els darrers dies d'atac al cim.

Tanmateix, la retirada eventual de Jopela a l'hospital de Periche afectà sobre manera la resta de membres de la iniciativa «Mallorca a dalt de tot». Però el muntanyenc palesà el seu caràcter solidari en oferir els seus dos xerpes a la resta del grup per facilitar-ne la progressió cap al cim.

Ara s'obre un període de deu dies que poden ser decisius, els que necessita Jopela per recuperar-se del principi d'edema. Si ho aconsegueix, encara podria disposar d'alguna possibilitat, tot i que molt minvada, d'arribar al coll Sud (8.100 m).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris