algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
16°

L'Euroregió crearà a les Balears un centre d'investigació turística

Els cinc presidents insten la UE a mantenir els ajuts que reben

J.T./E.P.Palma/Brussel·les.
Els cinc presidents de les comunitats que formen l'euroregió Pirineus-Mediterrani, entre ells el de Balears, van plantejar al responsable de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, un projecte de creació d'un centre d'investigació i desenvolupament turístic a les Illes Balears; i li van demanar que mantengui durant el període 2007-2013 els ajuts a les comunitats riques, com les seves, incloses en l'Objectiu 2 dels Fons Estructurals.

Els màxims responsables del Govern balear, Jaume Matas; de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall; del Govern d'Aragó, Marcel·lí Iglesias; i de les regions franceses de Midi-Pyrénées, Martin Malvy; i Llenguadoc-Rosselló, Georges Freche, es desplaçaren ahir a Brussel·les per presentar a Durao Barroso la seva plataforma, constituïda fa mig any.

Els dirigents regionals aprofitaren la trobada per expressar el rebuig a la darrera proposta feta per la presidència de torn de la UE, que planteja retallar tres punts els ajuts de l'Objectiu 2, de manera que només representin el 15% de tots els fons regionals, en lloc del 18% proposat per la Comissió. Les cinc regions englobades a l'Euroregió reben fons d'aquest Objectiu 2.

Segons els presidents, Durao Barroso es mostrà «optimista» i apuntà la possibilitat que aquests ajuts siguin substituïts per altres de relacionats amb la investigació i la innovació, que compensin o fins i tot millorin les pèrdues que tendrien aquestes cinc regions.

Precisament el canvi en la filosofia de la distribució de fons i la creació de noves ajudes a la innovació i investigació formarien el context idoni per emmarcar el projecte del centre turístic, que podria servir perquè els territoris de l'Euroregió no perdessin fons europeus. Segons el president balear, Jaume Matas, el projecte és «molt important» per a les Illes perquè servirà per «promoure la innovació empresarial i incrementar la competitivitat, el creixement i la sostenibilitat del sector a partir de l'I+D», apuntà.

El president advertí que l'Euroregió ha de ser l'instrument per establir programes de cooperació transfronterera i, per no quedar fora d'aquesta dinàmica, va reivindicar que la insularitat sigui un element d'estímul perquè les Illes puguin rebre fons per aquests programes. Finalment, els cinc responsables entregaren a Durao Barroso un memoràndum en què s'oposen als plans de l'Executiu comunitari de prohibir les ajudes d'Estat destinades a les regions, que es dediquen sobretot a fomentar la modernització de la petita i mitjana empresa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris