muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
12°

El cable elèctric reduirà «al màxim» la necessitat de fer més centrals en el futur

Un estudi del Govern avala la substitució de dues plantes per la nova de cas Tresorer

89962

La nova central de cicle combinat es construirà als terrenys de cas Tresorer, on ara s'ubica una planta d'aire propanat.

J. TORRES. Palma.
La interconnexió elèctrica amb la Península a través del cable -prevista per al 2009- i la unificació dels sistemes energètics de Mallorca-Menorca i d'Eivissa-Formentera «contribueixen a disminuir al màxim la necessitat de construcció de noves instal·lacions de generació elèctrica a les Illes», a més de la prevista en el Pla energètic a cas Tresorer. Així ho assegura l'informe d'Avaluació ambiental estratègica del Pla energètic, que el Govern ha encarregat a un equip tècnic dirigit per José María Baldasano, catedràtic d'enginyeria ambiental.

A diferència d'un estudi d'impacte ambiental, el d'avaluació analitza els efectes de tot el Pla energètic. Un text que, a més de preveure la interconnexió amb la Península a través del cable elèctric i del gasoducte, també estableix l'eliminació de les centrals de Sant Joan de Déu i de Son Molines i la seva substitució per la de cas Tresorer, dotada de «la millor tecnologia disponible». A partir d'aquesta planificació, els tècnics consideren que la necessitat de construir noves centrals en el futur es reduirà «al màxim».

La darrera revisió del Pla energètic preveu, en un màxim de quatre anys, el desmantellament de la planta de Sant Joan de Déu. Els propers dos anys se n'hauran de retirar els dipòsits i els magatzems de productes petroliers, ara en desús, i els pòrtics elèctrics, amb gran impacte visual. L'àrea ocupada per la instal·lació de Son Molines també es desclassificarà com a zona de producció energètica. Ambdues zones es rehabilitaran dins el procés de reordenació de la primera línia de costa i del sector de Llevant.

La desaparició d'aquestes dues plantes va lligada a la construcció d'una nova central de cicle combinat projectada a la zona de cas Tresorer. Segons l'informe, aquesta planta utilitza «la millor tecnologia disponible» i «el combustible fòssil més net», el gas natural, que arribarà pel gasoducte. També presenta menors necessitats d'aigua per a refrigeració que les centrals convencionals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris