algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

«Si volem millorar el turisme hem de donar-li un vessant més humà»

Antoni Alzamora s'ha doctorat en Teologia fent una tesi del fenomen

Antoni Alzamora Salom, rector de Nostra Senyora de l'Esperança de Santa Ponça i vicedelegat de la Pastoral de Turisme del Bisbat, acaba de doctorar-se en Teologia per la Facultat de Catalunya. La seva tesi, Turisme i espiritualitat. Perspectiva antropològica i pastora ha obtingut la distinció «Cum laude». Aquest treball ha estat fruit de quatre anys de feina, que han servit per fer 200 enquestes (a gent de tota classe social i edat), i han estat precedits de 30 anys de feina com a capellà a nuclis turístics. A més, la investigació s'ha fet als arxius del Vaticà amb documents dels darrers papes, d'ençà Piu XI.

La tesi d'Alzamora ha partit del fet que «el turisme es veu des d'un punt de vista mercantilista ja que es diferencia entre el turisme bo i el dolent, segons els doblers que gasten». Però, el teòleg, assegura que, segons la seva opinió, «és un fenomen humà i no m'agrada que tractin els turistes com a objectes o paquets. Vull que els tractin com a persones». «Aquesta és la motivació de la tesi», afirma Alzamora.

Segons el teòleg, compartir aquest punt de vista és bàsic per millorar el producte turístic. «Si volem millorar el turisme hem d'intentar donar-li un vessant més humà i espiritual. Hem de crear unes formes més respectuoses i sensibles, tant cap a qui rep el turisme com cap a qui el genera», assegura Alzamora. De fet, també ha detectat que «al turisme hi ha un nivell massificat i la persona es queda reduïda a un producte sense llibertat».

Alzamora també ha analitzat a la seva tesi la relació entre el turisme i la justícia social. «Si el turisme no canvia cap a uns comportaments de cultura, contemplació, etcètera, sempre serà un insult cap a la resta de la humanitat que perigrina pel món cercant com sobreviure. Si no purificam el turisme pot anar cap a l'autodestrucció. La meva tesi pretén elevar el nivell de sensibilitat en la pràctica del turisme», afirma el pastor.

De fet, el capellà confessa que «l'aspiració profunda d'aquesta tesi és que si un turista, un pelegrí i un immigrant es poden trobar dins un mateix vaixell, tot immigrant pugui esdevenir turista i aquest també pelegrí, és a dir en qualcú que cerca valors».

Alzamora recorda que, a diferència d'abans, «la conclusió que he tret de les 200 enquestes és que el 90% dels interrogats consideren que el turisme és conèixer gent nova, intercanviar cultures i que hi cap la recerca de valors». A més, creu que «actualment fer turisme és cercar pau. Quan veus una família britànica que juga a la platja, has de recordar que per ventura han fet feina un any sencer per poder venir una setmana». La proposta del teòleg és que la tesi estigui a disposició dels hotelers i els seus treballadors.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris