algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Tres de cada quatre balears diuen que ara és mal moment per invertir

La manca d'expectatives de consum familiar és la segona més alta de l'Estat

63936

Pareix que els béns de consum més cars seran difícils de vendre en els pròxims mesos.

Quasi tres de cada quatre ciutadans de les Balears (73'5%) considerava el darrer trimestre de 2004 que l'actual era un mal moment per realitzar compres importants, segons es desprèn d'un estudi elaborat per l'Institut Nacional d'Estadística.

Aquesta taxa de pessimisme tan sols és superada a les Illes Canàries (76'86%) i a Galícia (73'69%). Les Balears superen el percentatge estatal (situat en el 55'66%) en 17'84%.

Però és que, a més, l'arxipèlag és la segona comunitat autònoma on al llarg del darrer any més ha crescut la xifra de persones amb una percepció negativa del moment per invertir. Quasi un de cada deu ciutadans (8'65%) ha passat durant 2004 a formar part del grup que té aquest estat anímic, mentre que en el conjunt de l'Estat l'increment tan sols ha estat de l'1'4%.

Com recorda l'economista Antoni Montserrat, la percepció de la situació econòmica no té per què coincidir amb la realitat, però, no obstant això, en determinar el consum de les famílies, la condiciona de manera decisiva. Altres elements per mesurar aquesta percepció són les preguntes relatives a la facilitat per arribar a final de mes amb els ingressos nets mensuals percebuts a la llar.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, el percentatge de famílies balears que hi arribaven amb facilitat havia disminuït un 3'57%, mentre que la taxa de llars que hi tenen molts de problemes (17'27%) és el segon més alt de l'Estat espanyol, tan superada a les Illes Canàries i molt lluny de la mitjana d'un 11'07.

El darrer factor que usa l'Institut d'Estadística per esbrinar la percepció del moment econòmic és el de la capacitat d'estalvi. Aquest darrer, a primera vista, es mostra contradictori amb els anteriors, ja que s'incrementa amb un 3'73% el nombre llars que poden estalviar, exactament el mateix que al conjunt estatal. Tot i això, aquest augment podria ser també indicatiu d'una retracció del consum originada per la consideració que és un mal moment per realitzar compres importants.

Aquesta sensació de pessimisme o d'incertesa dels particulars coincideix amb l'expressada pels empresaris, segons un estudi realitzat pel Consell Superior de Cambres de Comerç que posava de manifest aquest estat anímic a les Balears, a Canàries i a Catalunya.

Tan sols un de cada tres dels emprenedors illencs (34%) opina que la seva xifra de negoci millorarà al llarg de l'any 2005, mentre que les expectatives de creació de llocs de feina cauen amb 21 punts fins a siutar-se, més o menys, en el 9%.

Un estudi similar, també a càrrec de les cambres, palesà que en el sector del comerç la confiança empresarial havia experimentat una caiguda significativa al llarg del primer trimestre de 2005.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris