nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

Un prototip de bota Bestard al camp base

Un investigador valencià experimenta el «confort tèrmic» de materials de muntanya

Si vostè es passeja pel camp base de l'Everest és molt probable que es trobi un alpinista valencià fent voltes per un circuit amb un prototip de bota d'alta muntanya de la marca mallorquina Bestard o bé amb un altre model de bota Chiruca, però sempre amb uns calcetins Lorpen. No és un «top model» d'alta muntanya en exhibició, sinó sols un dels tres components de l'expedició de la Universitat Politèctica de Valencia (UPV) que experimenta el «confort tèrmic» de diversos tipus de material de muntanya.

David Rosa és investigador de l'Institut de Biomecànica de València, el qual depèn de l'UPV, i director d'aquest projecte que «pretén posar a prova la degradació de les peces que es fan servir a les ascensions a gran alçada, a més de mesurar les condicions climàtiques entre la roba i l'esportista».

Així es determina el que s'anomena «confort tèrmic», és a dir, l'equilibri que s'aconsegueix entre la calor que genera el cos durant l'exercici físic i la transpiració de la roba esportiva, de manera que es pugui produir un equilibri sense arribar a l'acalorament o el refredament excessius. La diferència se coneix com «disconfort».

Però a més d'experimentar roba i calçat de muntanya, Rosa i els també escaladors valencians Jorge Verdaguer i Juan José Haya -alhora que conillets d'índies de l'experiment- tenen previst escalar l'Everest pel vessant més clàssic, el sud-oest, a tavés de la cascada de gel del Khumbu, la vall del Silenci, la paret del Lhotse, el coll Sud i, finalment, fer cim a 8.840 metres després d'haver superat l'Esglaó Hillary.

Quant a l'anàlisi que es durà a terme, l'investigador explicà que «estudiarem les variables fisiològiques objectives i subjectives durant la realització de l'exercici físic, perquè moltes de vegades la percepció del grau de calor o humitat no es perceben d'igual manera». Així, mitjançant sensors al pit, bíceps i cuixa informaran de la calor que genera el cos, mentre que càpsules de microclima mesuraran a l'aixella i entre els dits dels peus l'aire que roman atrapat entre el cos i la roba o calçat. Els assaigs es faran al camp base durant el període d'aclimatació. A més es prendran els nivells d'oxigen a la sang.

Rosa afegí que «els resultats d'aquest experiment han de servir a les diferents marques que hi col·laboren per desenvolupar el seu producte d'una manera més ajustada a les necessitats de l'esportista a l'alta muntanya».

En un altre ordre de coses, Jopela ha decidit finalment i per recomanació del metge de l'expedició que es troba a Palma, el doctor Jaume Borràs, abandonar temporalment el camp base (5.300m.) i baixar fins a Dingboche (4.365m.) per trobar un ambient més propici per recuperar-se de la seva dolència pulmonar. L'escalador romandrà una setmana separat del grup fins que pugui sumar-se en plenes condicions a l'atac a la gran muntanya.

Tot i això, els plans de l'expedició «Mallorca a dalt de tot. Everest 2005» segueixen el seu curs, a banda dels petits canvis que s'han produït degut a les condicions climatològiques. Oli, Tolo Quetglas i Tolo Calafat esperaran a la finestra que es produirà entre diumenge i dilluns per instal·lar el camp II. Ahir, «els dos Tolos» baixaren a fer una passejada fins a Gorak Shep (5.160m.), mentre que Oli dedicà el dia a la lectura i a la bugada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris