algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

El Consell Polític del PSM vol que l'Estatut sigui com una Constitució

Aprova un document perquè Balears pugui decidir si s'associa a l'Estat

El Consell Polític del PSM -màxim òrgan de direcció entre congressos- aprovà ahir, per àmplia majoria -60 vots a favor, cap en contra i una abstenció-, un document estratègic en el qual es defensa la consecució d'un «nou» i «ambiciós» Estatut d'Autonomia, «que tengui un caràcter d'autèntica constitució» per a Balears i que inclogui, fins i tot, una declaració de drets i deures.

El document, titulat «Un nou Estatut per a les Illes Balears», rebutja que el procés obert conclogui amb una simple revisió i aposta per un nou Estatut basat en què les Balears «constitueixen una realitat nacional, lliurement assumida pels pobles de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera». En aquest sentit, reclama per a les Illes la llibertat de decidir el seu futur «com a titulars del dret a l'autodeterminació» i proposa una nou marc de relacions amb l'Estat per avançar cap a la «plurinacionalitat».

Els nacionalistes també aposten per un «sistema de finançament adequat i just» i volen que l'Estatut reculli expressament un model de «pacte econòmic amb l'Estat», una mena de concert econòmic on les Balears recaptin tots els tributs i aportin a l'Estat en funció dels serveis prestats i en concepte de solidaritat.

L'Estatut del PSM també defensa la llengua catalana com a pròpia i oficial i, per tant, proclama que «tots els ciutadans tenen el dret d'usar-la i el dret de conèixer-la». Pel que fa a l'àmbit competencial, no només s'estableix l'assumpció de noves responsabilitats -policia autonòmica, costes i litoral, aeroport i ports, trànsit i seguretat vial, Administració de justícia, presons o immigració- sinó també mecanismes de blindatge davant l'Estat.

Finalment s'apunten reformes en l'àmbit institucional, com la possibilitat que es puguin organitzar consultes populars; el reforçament de la figura del president del Govern amb la capacitat de dissoldre el Parlament; o el reforçament dels Consells, que veurien ampliades les seves competències i es convertirien en parlaments amb representats elegits a través d'una llista pròpia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris