algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

«Quan som al cim em sent més prop de Déu»

Per primera vegada un grup de set escaladores musulmanes inicia l'atac a l'Everest

JUAN CARLES PALOS. Enviat especial a l'Everest.

Fa quinze dies que arribaren al camp base i ja han instal·lat el segon camp d'alçada a 6.400 metres. Es tracta de la primera expedició de dones musulmanes a l'Everest, tot i que van acompanyades d'altres set escaladors, tots ells professionals. La seva idea és arribar al cim a mitjans del mes de maig.

«Quan som al cim em sent més a prop de Déu», declarà F. Sadegh, la líder del grup de dones escaladores. Durant un breu encontre de deu minuts, concertat prèviament i en el qual hi eren presents els 20 components de l'expedició iraniana, Sadegh ens explicà que totes elles són escaladores professionals i que la majoria ja havien tengut algun contacte previ amb les muntanyes més altes de l'Himàlaia.

L'escaladora iraniana es referí a la muntanya i l'alpinisme com «una forma d'entendre la vida, sense la qual gairebé res tendria sentit». En aquest sentit, Sadegh volgué dedicar aquesta ascenció a totes les dones musulmanes del món. «Res de tot això romp amb la nostra cultura i religió», declarà en un escenerari -la tenda-menjador de l'expedició, ubicada en una part elevada del camp base- ple d'imatges i símbols islàmics.

Pel que fa al fet que, tot i ser una expedició estatal exclusivament femenina, hi hagués altres set homes que les acompanyaven cap al cim, Sadegh ens envià a demanr-ho al president de la Federació Iraniana de Muntanya, Sadegh Aghjani. Aquest es limità a respondre amb un somriure.

Sadegh Aghjani és qui capitaneja la primera expedició mundial de dones islàmiques a l'Everest. El grup de set escaladores va tenir despús ahir un primer contacte amb els nostres expedicionaris, camí al sostre del món. De fet, el Sagarmatha/Txomolungma és, des de fa molts d'anys, un lloc de trobada multiracial, una autèntica «Torre de Babel» i als peus de la muntanya més alta de la Terra, alpinistes d'arreu del món es troben per compartir un únic somni: conquerir «la Deesa Mare de la Terra».

El grup d'expedicionaris mallorquins decidí ahir posposar la marxa cap al camp II, a 6.400 metres d'alçada, fins que el temps ho permeti, ja que les condicions meteorològiques eren molt dolentes.

La marxa s'ha vist entorpida pel canvi sobtat del temps, amb 15 graus sota zero, nevades febles i gelades durant la nit. Foren els xerpes els que recomanaren als escaladors mallorquins que posposassin els seus plans i esperassin una millora meteorològica que permeti avançar amb seguretat cap al camp II. Precisament no es pot oblidar que el primer tram de la cascada de gel del Khumbu és molt perillós. Pel que fa a la setmana que ve, les previsions apunten que el millor dia serà dilluns, mentre que durant la resta de la setmana es preveuen nevades febles, amb temperatures i vents sense canvis. El pitjor dia serà dimecres.

D'altra banda i per prescripció facultativa, a Jopela se li ha recomanat romandre al camp base uns dies fins que es recuperi de la seva afecció respiratòria. L'escalador millora lentament del problema que li resta capacitat respiratòria i li provoca una molesta tossina.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris