algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Matas manté el pols amb Foment i el PSIB li demana que es deixi de plets

El Govern troba 'injust' que se supeditin les inversions a la solució del conflicte viari

R. GALLEGO. /EFE. Palma.
El president del Govern, Jaume Matas, no pensa cedir en el torcebraç que manté amb el Ministeri de Foment, amb les carreteres com a rerefons. L'Executiu autonòmic persisteix en la seva idea de reclamar, davant els tribunal si fa falta, els 400 milions dels acords viaris signats quan José María Aznar governava. Per la seva banda, els socialistes de les Balears demanen a Matas que es deixi de plets.

El president recordà que les inversions esmentades «foren aprovades per un Executiu democràtic i legalment constituït». A més, es queixà d'una actuació «unilateral» del Ministeri dirigit ara per Magdalena Àlvarez, ja que no convocà «la Comissió de Seguiment establerta pel conveni mateix».

Quant a la trobada de dimarts entre Foment, el Govern balear i els tres consells, el president autonòmic atribuí a «un moment d'excitació» la «negativa» del secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, a negociar les millores del transport aeri i les inversions ferroviàries fins que s'hagi superat el conflicte de les carreteres. «M'estim més no donar crèdit a l'enfocament» de Morlán, afirmà Matas. Així, considerà «injust» que se supeditin les inversions a la superació de les topades entre administracions de diferent signe polític.

El grup parlamentari socialista també opinà sobre la reunió amb el Ministeri de Foment a Madrid. La diputada Joana Barceló, que hi assistí en qualitat de presidenta de Menorca, demanà al Govern balear que col·labori a l'hora de rebaixar la tensió. En aquest sentit, considerà que renunciar a la reclamació dels convenis anteriors de carreteres davant els tribunals «seria una bona fórmula per desbloquejar les negociacions».

Així mateix, la titular de la institució insular valorà de manera positiva la «disponibilitat» del Govern central per arribar a acords amb els consells i n'esmentà com a prova més evident «el fet d'oferir 569 milions d'euros» per a la negociació d'un nou pla viari.

Per la seva banda, la presidenta de Mallorca, Maria Antònia Munar, considerà factible la consecució d'un nou conveni de carreteres. «A través del diàleg es pot arribar al consens i a l'objectiu d'aconseguir més inversions estatals, que és allò important de ver», assenyalà Munar, que qualificà de «positiva» la reunió amb Foment.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris