nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 10°
19°

Medi Ambient anuncia una retallada de les subvencions a l'aigua per a regadiu

La ministra Cristina Narbona inaugurà les Jornades sobre Demanda i Consum de l'Aigua

La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, va anunciar ahir que el Govern central haurà de reduir les subvencions per a l'ús de l'aigua, especialment per a regadiu, per tal que «en el 2010, tots els països de la UE tenguin un sistema tarifari de l'aigua que contempli tots els costs, també els mediambientals».

Narbona va fer aquestes declaracions sobre les conseqüències de l'aplicació de la directiva marc de l'aigua durant la inauguració de les jornades «Demanda i consum d'aigua en el domini mediterrani», que organitzen la Fundació Ramón Areces i el Club Ultima Hora. A més de la ministra, a l'obertura de les jornades varen intervenir el president Jaume Matas i el president del Grup Serra i editor de Diari de Balears, Pere A. Serra. El coordinador de les jornades, el geògraf Antonio Gil Olcina, els va acompanyar en la taula presidencial.

Després que Pere A. Serra destacàs el perfil de Narbona i recordàs la seva vinculació a l'illa de Mallorca, la ministra va explicar que la norma europea sobre l'aigua implicarà canvis en el sistema d'ajuts públics, que «tradicionalment» han permès l'ús de recursos hídrics per al regadiu a preus por sota del cost real.

«Això és allò que pel futur, d'una manera natural, s'ha d'anar modulant», va asseverar la ministra. Tanmateix, Narbona va explicar que la UE permetrà algunes excepcions, per exemple, en conreus que es desitgin mantenir per raons socials.

En la conclusió de la inauguració, la ministra també va tranquil·litzar els particulars perquè la tarifa de l'aigua per aquest públic «sobretot a les ciutats, s'ajusta molt més als costs».

La ministra va recordar que l'OCDE indicà fa dos anys «que la política de l'aigua a Espanya no era sostenible» ja que les «bones» infraestructures hidràuliques «no es feien servir convenientement» i presentaven problemes de manteniment que suposaven una gran despesa d'aigua. Finalment, Narbona demanà que totes les administracions afrontin el problema.

Jaume Matas considerà que l'abasteixement d'aigua suficient i de qualitat és «una problemàtica molt pròxima a la preocupació de la ciutadania», especialment en un arxipèlag com Balears, on el regadiu agrícola s'ha de comptabilitzar com una intensa demanda turística.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris