algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El Parlament aprova la llei antidroga, que regula el tabac però no l'alcohol

La norma té el ple suport de PP i UM i serà efectiva en dos mesos

El Parlament aprovà ahir la Llei de drogodependències i altres addiccions, que regula la prevenció, el tractament i la rehabilitació pel consum de tabac, estupefaents i joc patològic, però no afecta l'alcohol. Això provocà el rebuig de l'esquerra -PSIB, PSM i EU-EV-, que la considerà «coixa», i només PP i UM donaren ple suport a la normativa.

La llei entrarà en vigor dos mesos després de ser publicada, però haurà de ser adaptada a una norma estatal, prevista per al proper any. A més de regular l'assistència als drogodependents i articular mesures de prevenció i control sobre els estupefaents i sobre el joc, la norma deixarà caure els seus principals efectes sobre el tabac, tot i que ahir gairebé no se'n xerrà.

A partir d'ara sempre prevaldrà el dret de preferència dels no fumadors. L'entrada en vigor suposarà limitacions a la publicitat del tabac, que no podrà ser visible des dels centres educatius; a la venda, que estarà prohibida als centres de l'Administració autonòmica, als centres sanitaris, educatius, esportius o als transports públics; i al consum, que estarà prohibit en la majoria d'espais públics, incloent-hi centres comercials, oficines financeres, locals on es manipulen o venen aliments i llocs de feina en locals tancats. Els bars i restaurants podran disposar de zones per a fumadors.

Després del debat d'ahir, la Cambra rebutjà les esmenes parcials dels grups de l'oposició -només s'acceptaren 17 de les 120 presentades pel PSIB- i s'aprovà tot l'articulat de la llei. PSIB, PSM i EU-EV només donaren suport als articles no qüestionats. Tant el portaveu del PP com els de l'esquerra reconegueren que la llei és una còpia parcial del projecte que presentà el Pacte l'any 2003. Miquel Gascón (PSIB), Joana Lluïsa Mascaró (PSM) i Miquel Rosselló (EU-EV) criticaren la supressió dels articles referits a l'alcohol i acusaren el Govern de doblegar-se als interessos del sector. Els diputats de l'oposició recordaren que l'alcohol és la droga més addictiva i que el 40% dels accidents de trànsit són pels seus efectes.

El portaveu del PP, Antoni Pastor, defensà la bondat de la llei i la considerà «un èxit de tots». El popular justificà l'exclusió de l'alcohol per la necessitat d'arribar a un consens amb el sector del vi i dels licors, però també amb els ajuntaments per afrontar el botelló. Com l'oposició, reconegué que el Govern ha rebut pressions, però refermà el compromís de presentar una llei exclusiva per a l'alcohol com a mostra de la importància que s'hi dóna. UM no intervingué en el debat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris