algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Urgències 24 hores als peus de l'Everest

Dos metges atenen dia a dia les necessitats sanitàries dels alpinistes al camp base

Devers 300 alpinistes i xerpes esperen fer cim a l'Everest en el pròxim mes i mig. Per atendre les seves necessitats sanitàries, en cas de malaltia o accident, existeix al camp base un centre d'urgències mèdiques les 24 hores del dia. Dos metges de medicina general són els encarregats de prestar aquest servei durant la season climbing (temporada d'escalada), d'abril a maig.

L'improvisat hospital de campanya pertany a la Himalayan Rescue Association (HRA), fundat fa més de 30 anys per donar cobertura sanitària a les nombroses expedicions que es començaven a moure pel Nepal. Actualment disposen de centres als camps base de l'Everest i l'Anapurna, a més de dos hospitals a les localitats de Periche i Manang.

L'HRA es nodreix de metges generalistes voluntaris d'arreu del món que es renoven cada any. Actualment, al camp base de l'Everest hi fan les seves pràctiques els doctors Ann Jannsen i Frederic Declerck de Bèlgica. Per 50 dòlars, qualsevol alpinista pot beneficiar-se d'aquest servei durant tot el temps de l'expedició. Els hospitals de campanya es troben equipats per donar resposta a qualsevol urgència, sobretot les relacionades amb el mal d'altura.

La doctora Jannsen ens explica que «les malalties respiratòries són les més habituals, tot i que els accidents i els edemes, sense ser tan nombrosos, requereixen una intervenció immediata i en la majoria dels casos s'opta per l'evacuació instantània amb helicòpter». Amb quatre anys d'experiència a l'HRA, la metgessa reconeix que enguany és un dels més tranquils.

Tot i això, en el moment d'escriure aquesta crònica ens arriben notícies d'un accident. Sembla que un escalador canadenc s'ha romput una cama baixant la cascada de gel del Khumbu, una de les zones de seracs més perilloses del recorregut. Una brigada de xerpes ha sortit tot d'una a socórrer l'alpinista que, per les notícies de les quals disposam, es troba fora de perill i està sent atès pels seus companys d'expedició. Molt probablement, el ferit serà evacuat de seguida que arribi al camp base.

L'expedició «Mallorca a dalt de tot. Everest 2005» comença a presentar problemes de salut que, tot i no ser preocupants, han frenat la marxa del grup. Ahir, Tolo Calafat es va haver de retirar del camp 1 per un dolor gastrointestinal, més molest que altra cosa. És molt probable que en dos o tres dies, si no és abans, s'hagi recuperat.

Un altre dels expedicionaris que pateixen molt és Jopela. Quan semblava que el seu mal d'esquena remetia, ara una forta bronquitis li està restant capacitat respiratòria, fet que l'obliga a caminar a pas de «tai-xi», com comenten amb to humorístic els dos únics components que han sobreviscut a la «tragèdia», Oli i Tolo Quetglas.

Tanta sort que tenim l'hospital de campanya a prop. Tanmateix, ara vénen un parell de dies de descans per a l'expedició, que té previst instal·lar el camp II, a devers 6.600 metres d'altura, el pròxim cap de setmana. Ara, a descansar i a fer bonda.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris