algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Un jove de Bielorússia amenaçat de mort demana asil polític a Mallorca

Evgeniy Sherbakev fou empresonat i torturat per pertànyer a un partit opositor

87628

Evgeniy Sherbakev està acollit a Palma per la Creu Roja.

LEILA.

P.M./LEILA. Palma.
Un jove de 26 anys arribà a Mallorca fugint de la repressió, la presó i les tortures al seu país, Bielorússia. Evgeniy Sherbakev explica que la Policia del dictador, Lukoshencov, assassinà la seva mare i que si ell torna serà empresonat i penjat.

Evgeniy Sherbak nasqué fa 26 anys a la República de Bielorússia. Fa uns dies arribà a Mallorca fugint del seu país, on la seva mare fou assassinada i si ell torna ha de complir 25 anys de presó «i seré penjat», per pertànyer a Unico de Bielorrúsia (FUB), partit opositor de l'actual president, Lukoshencov. Evgeniy, que està acollit per la Creu Roja de Palma, demana asil polític a Espanya i explica la situació que es viu al seu país, els motius pels quals en fugí i per què demana que se li concedeixi l'asil.

Nasqué a la ciutat de Nagorniy, a la província de Magadan. Després d'obtenir el graduat escolar i estudiar economia obtingué el títol de guardaespatles a l'Escola Superior Sekyuruti. El jove explica que l'any 2004 la seva mare va morir a causa d'una brutal pallissa, en la qual també rebé ganivetades, i al costat del cadàver es trobà una nota que deia: «Això és només un exemple. El mateix final tindran tots els familiars dels membres del partit FUB».

Quan ocorregueren aquests fets, Evgeniy indica que estava detingut i que el cas fou tancat per la Policia per falta de proves. Diu que està convençut que els que assassinaren la seva mare eren membres del Comitè de l'Estat per a la Seguretat, agents fidels al president que es dediquen a la investigació i captura de tots els ciutadans que consideren que són un perill per a la seguretat del país. El jove explica que els objectius del FUB són els d'alliberar Bielorússia de l'ocupació dels russos, la llibertat d'expressió i la democràcia.

Afegeix que al seu país desapareixen milers de persones pel simple fet de no estar d'acord amb la política del dictador Lukoshencov, i que es trepitgen cada dia els més elementals drets humans. La funció d'Evgeniy en el FUB era la de guardaespatles dels principals líders del partit. Ha estat detingut en innombrables ocasions, agredit, empresonat i torturat.

En l'última ocasió el volien obligar a firmar una confessió. «Em digueren que si no ho feia matarien la meva mare -i aparegué morta-, em cremaren amb cigarrets, em trencaren tres dits, vaig perdre la meva personalitat... Si arrib a firmar m'haurien condemnat a 25 anys i, segurament, penjat a la presó. A través del meu advocat, el març del present any, vaig poder sortir de la presó i amb documents que em facilitaren vaig sortir del país amb un passaport polonès i vaig arribar a Kelinengrad. Allà em pujaren a un vaixell que salpà el 17 de març. Ara només esper i desig que a Espanya em concedeixin l'asil polític», conclogué.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris