algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Foment accepta negociar les carreteres amb els consells per superar el conflicte

Les inversions en tren i transport aeri estan supeditades al desbloqueig de l'acord viari

102006

Imatge de la reunió a la seu madrilenya del Ministeri de Foment.

El Ministeri de Foment accepta negociar amb els tres consells insulars el nou conveni de carreteres. El Govern balear, tal com proposà fa poc la vicepresidenta Estaràs, es limitarà a assistir a les reunions i rubricar els eventuals acords. L'objectiu d'aquest canvi d'interlocutors no és altre que desbloquejar el conflicte viari que mantenen des de fa un any les administracions central i autonòmiques.

D'altra banda, Madrid adverteix que fins que no se superin els desencontres existents en matèria de carreteres, no començaran a parlar d'inversions en la xarxa ferroviària illenca ni de millores en el transport aeri. El Ministeri de Magdalena Àlvarez reafirmà les declaracions del diputat Antich i assenyalà que si Matas reclama els anteriors convenis viaris davant els tribunals «dificultarà futurs acords».

Aquestes són les principals conclusions que s'extrauen de la reunió que ahir mantingueren a la seu de Foment el secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán; la vipresidenta de l'Executiu autonòmic, Rosa Estaràs; la presidenta del Consell de Menorca, Joana Barceló; el president d'Eivissa, Pere Palau; la consellera balear d'Obres Públiques, Mabel Cabrer, i el conseller insular d'Obres Públiques, Antoni Pascual.

Estaràs mostrà la seva satisfacció pel fet que el Govern central estigui disposat a asseure's amb els consells i concretar les carreteres que es podran construir i millorar amb els 569 milions que Foment ha posat damunt la taula. A continuació, la número dos del Govern Matas lamentà que Madrid no vulgui negociar la millora de la xarxa ferroviària o de la declaració de servei públic dels vols interilles mentre no es desbloquegi el conveni viari. «He demanat una reunió per parlar de tren i de transport aeri abans del 30 de juny i Morlán s'ha negat a convocar-la», subratllà Estaràs.

Respecte de la reclamació dels 400 milions (aproximadament) que es deriven dels anteriors convenis de carreteres -denunciats per Foment-, la vicepresidenta recordà que «intentarem que el Ministeri l'accepti... en cas contrari acudirem al contenciós administratiu». Pascual donà suport a aquesta estratègia, ja que considera que «el Govern no pot renunciar a aquests doblers».

Per la seva banda, Joana Barceló destacà la voluntat «que demostra» el Ministeri a l'hora d'arribar a acords amb les institucions autonòmiques i insulars. La presidenta de Menorca augurà que en el termini d'un mes s'haurà desbloquejat el conflicte sobre carreteres, «i a partir d'aquí no hi haurà problemes per abordar altres qüestions». Tanmateix, Barceló recordà que la controvèrsia «neix de la supervisió i l'adjudicació de les carreteres», fetes pel Govern balear sense comptar amb Madrid.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris